Enderun usulü teravih namazı kılınacak camiler! Enderun usulü teravih namazı nasıl kılınır?

Ramazan ayı başlıyor! Kılınacak ilk teravih namazıyla Ramazan karşılanacak. İlk orucun ilk teravih namazı ise bu akşam kılınacak. Camilerde hazırlıklar tamamlandı. Gözler yatsı namazı saatine çevrildi. Pek çok kişi de Enderun usulü teravih namazı kılınacak camileri araştırıyor. Peki, Enderun usulü teravih namazı kılınacak camiler hangileri? Enderun usulü teravih nedir? Enderun usulü teravih namazı nasıl kılınır? Enderun usulü teravih tertibi nasıl yapılır? İşte detaylar…

Ramazan ayı geldi! Bu mübarek ayın süsü kabul edilen ilk teravih namazı ile milyonlarca Müslüman Ramazan’ı karşılayacak. Teravih namazı vakitleri merak edilirken özellikle Enderun usulü teravih namazı kılınacak camiler de merak konusu oldu.

ENDERUN USULÜ TERAVİH NEDİR?

Ramazan ayının geleneklerinden "Enderun usulü teravih" Osmanlı döneminde uygulanan ezan, kamet, Kur'an-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu teravih namazıdır.

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI KILINACAK CAMİLER BELLİ OLDU!

"Enderun usulü teravih", bu yıl 15 farklı ilçede 44 camide kılınacak. Osmanlı döneminde uygulanan ve bu Ramazan ayında da uygulanacak enderun usulü ve hatimli teravih namazı kılınacak camiler İstanbul Müftülüğü tarafından belirlendi.

Buna göre, Eyüpsultan, Fatih, Sultanahmet, Kadıköy Fenerbahçe, Sahrayıcedid ve Maltepe Aydınevler camilerinde tüm ramazan ayı boyunca her gün enderun usulü namaz kılınacak.

Enderun usulü teravih namazının belirlenen günlerde eda edileceği camiler ise şöyle sıralandı:

"Ataşehir Mimar Sinan Camii, İmam Buhari Camii,

Bahçelievler Kocasinan Merkez Camii, Şirinevler Ulu Camii, Yayla Camii, Yenibosna Merkez Camii,

Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camii, Hazreti Ebubekir Camii, Mevlana Camii, Gürpınar Merkez Camii,

Eyüpsultan Camii, Çekmeköy Huzur Camii,

Fatih Camii, Sultanahmet Camii,

Kartal Erenler Camii,

Kadıköy Fenerbahçe Camii, Sahrayı Cedit Cami,

Küçükçekmece Cennet Mahallesi Yavuz Selim Camii, Çamlıkaltı Mehmet Akif Camii,

Maltepe Aydınlıkevler Camii, 

Sancaktepe Yenidoğan Merkez H. Ahmet Çolak Camii, Samandıra Hz. Ebubekir Sıddık Camii, Fatma Fitnat Hanım Camii,

Sarıyer Muhittin Çelebi Camii, Zümrütevler Camii, İmam-ı Azam Camii, Cumhuriyet Mahallesi Merkez Camii,

Şişli Mecidiyeköy Tevfik Ağazade (Konyalı) Camii, Filiz Camii, Muradiye Camii, Teşvikiye Camii, Çiftecevizler Camii, Şişli Merkez Camii,

Üsküdar Kirazlıtepe Büyük Camii, Hacı Nuri Topbaş Camii, Valide-i Cedid Camii, Yavuz Selim Camii, Güzeltepe Birlik Camii, Valide-i Atik Camii, İmam-ı Azam Camii, Ünalan Kuba Camii,

Zeytinburnu Seyitnizam Camii, Ulu Cami, Tepebağ Dutluk Camisi"

ENDERUN USULÜ TERAVİH NASIL KILINIR?

1831 yılının ramazan ayında, musikişinas padişahlardan Sultan 2. Mahmut'un da bulunduğu, müezzinliğini Türk musikisinin dahi ismi Hamamizade İsmail Dede Efendi'nin yaptığı, saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi'nin kıldırdığı teravih, enderun usulünün ilk örneği olarak biliniyor.

Enderun usulü teravihin özelliği, namazın her 4 rekatının, Türk musikisinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle de süslenmesi.

İmamın takip edeceği makamlardan her 4 rekatta bir ramazanın ruhuna uygun, namazın huşu ve coşkusunu artırmak için dinlenme anlamına gelen tervihalarda eğitimli ve güzel sesli müezzinler topluluğunca ilahilerin okunması adetine "Cumhur Müezzinliği" ismi veriliyor.

Osmanlı'nın köklü geleneklerinden enderun usulü teravihte, öncelikle müezzinin getirdiği kamet ile yatsı namazının "hicaz" veya "uşşak" makamında kılınacağı belirleniyor. Namaz kılınırken baş müezzinin makamlar arasındaki geçişi salavat çekerek yaptığı enderun teravihte, imam baş müezzinin makamından 4 rekat kıldırıyor, yine aynı makamdan ilahi okunuyor. Tekrar baş müezzin diğer makamdan salavat getirerek, imamın o makamdan namazı kıldırmasını sağlıyor.

Makamları klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itri'ye dayanan enderun usulü teravihte en çok "hicaz", "segah", "isfahan", "uşşak" ve "acemaşiran" makamları kullanılırken, vitir namazı "segah" makamında kılınıyor.

Sonraki Haber