Enkazdan çıkarılanlar için neden yaşam koridoru oluşturuluyor? Yaşam koridoru nedir?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem 10 ilde yıkımlara ve can kaybına neden olan depremin ardından afet bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremzedeler enkazdan çıkartılırken uzun kuyruk şeklinde taşınması ise merak konusu oldu. Vücudun sarsılmaması için yapılan bu koridor akut kompartman sendromu için alınan en önemli önlem yöntemidir. Peki, Akut kompartman sendromu nedir?işte detaylar...

Depremzedeleri enkaz altından çıkartırken arama kurtarma ekipleri tarafından oluşturulan yaşam koridorunun neden oluşturulduğu merak konusu oldu.  Enkaz altında kalan afetzedelerde susuz ve aç karanlık ve nemli ortamda bulunmak çıkarıldıktan sonra ciddi komplikasyonları ortaya çıkarabilir.  Bu sebeple alınan önlemlerden biri olan yaşam koridoru Akut kompartman sendromunun önüne geçiyor.

 AKUT KOMPARTMAN SENDROMU NEDİR? 

Bu sendrom darbelere bağlı gelişen sıkışma nedeniyle kas sistemindeki ciddi hasara denir. Kol bacak el ve ayaklarda yaşanan akut kompartman uzuv kaybına neden olur.

Uzun süre sıkışan bu alanlarda oluşan kan toplanması sinir ve kas sistemine aynı anda hasar verir. Ortalama 3 ya da 4 saatten fazla devam eden bu sıkışma bölgenin geri dönüşü olmayan bir hasar almasına neden olur. Sağlık uzmanlarının tüm erken müdahalesine rağmen bölgedeki kan toplama engellenemeyince uzvun diğer yerlere zarar vermemesi için kesilir.

 YAŞAM KORİDORU NEDİR?

Deprem enkazı gibi yıkıcı ve güvenli hareket alanının kısıtlı olduğu alanlarda uygulanan bir tekniktir. Arama kurtarma ekiplerinin, enkazdan çıkarmış olduğu yararlıları, tıbbi müdahale alanına ya da ambulansa kadar, zeminde sabit durarak sedyeyi elden ele taşıması için, kişilerin birbirine karşılıklı pozisyon aldığı sedye taşıma ağıdır.

Sonraki Haber