Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? Ev sahibi kiracı çıkan eve oturmazsa ne olur?

Kira fiyatlarındaki artış kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Kiraların yüzde 100’den fazla zamlanması ile birlikte, ev sahipleri çevredeki evleri emsal göstererek kirayı arttırmanın yollarını ararken, kirayı arttıramayanlar için ev sahipleri de farklı yollar arıyor. Bunlardan biri de Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı evden çıkarmaya istemesi geliyor. Peki, Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? Ev sahibi oturmazsa ne olur?

Enflasyon artışının ardından başta büyük şehirler olmak üzere pek çok yerde kiralar uçtu. Geçen yılın aynı dönemine göre yeni kiralarda neredeyse iki ya da üç kat fark oluşurken, eski kiracılar da yeni kiralar yüzünden ev sahibinin psikolojik tacizine maruz kalıyor. Hükümetin enflasyonla mücadele kapsamında aldığı, kiracıyı korumak ve fahiş artışın önüne geçmek için uyguladığı yüzde 25’lik sabit kira artışı ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor.

KİRACIYI RAHATSIZ EDEREK PSİKOLOİJK TACİZDE BULUNUYORLAR!

Kendi kanunlarını işletmeye çalışan ev sahipleri kiracıları mağdur etmeye çalışırken, kiracının evine giderek ailesini rahatsız etmeye, bıktırıp evden çıkmasını sağlamaya da çalışıyor. Ev sahiplerinin bu konuda atladıkları pek çok konu var.  Kiracı psikolojik taciz görüyor, farklı kişilerden tehdit ya da tacize varan aramalar alıyor, kapıya gelip evde rahatsız edilme gibi durumlar yaşıyorsa hemen polisi aramaları hatta savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerekiyor.

Huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile veya sistemli şekilde arayan faillere üç aydan bir yıla kadar hapis cezası veriliyor.

EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DERSE NE OLUR?

Yüzde 25’lik kira artışına uymayan hatta kiracıları rahatsız etmeye varacak düzeyde davranışlar sergileyen ev sahipleri kiracılarını çıkarmak için farklı yöntemlere de başvuruyor. Bunların en başta geleni ise ev sahibinin kendim oturacağım diye kiracıyı evden çıkarmak istemesi. Kişi o evde kendisi yaşayacaksa ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracıyı çıkarabiliyor. Ancak, bununla ilgili kanuni sınırlar da bulunuyor.

Ev sahibi ihtiyacım var dedikten sonra aldığı evi 3 yıl başkasına kiraya veremez. Böyle bir durum tespit edilirse, eski kiracıya kira bedelinin 1 yıllık karşılığı kadar tazminat öder. Bu yeni ev alan ev sahipleri içinde bu şekilde ilerliyor. Ev sahibi eski kiracıyı çıkarıp daha yüksek kiradan evi kiralayamaz.

TAHLİYE DAVASI AÇILABİLİR!

Kiracı evden çıkmazsa mal sahibinin tahliye davası açma hakkı bulunuyor. Tahliye davası da ortalama 2-2.5 yıl kadar sürüyor. Tahliye davası sürecinde kiracı sözleşmede yazan ya da geçen yılki gibi sabit kira artışı belirlenmişse yüzde 25 zam gibi yasal zamları yapmak, düzenli kira ödemek zorundadır.

Sonraki Haber