Depremde kurtulan bebekleri evlat edinme izni veriliyor mu? Evlat edinme başvurusu nasıl, nereye yapılır?
Deprem felaketinde günler ve saatler ilerledikçe umutların olduğu enkaz çalışmaları devam ediyor. Enkaz altından çıkarılan her can Türkiye için umut olmaya devam ediyor. Bunlar arasında en küçük 10 günlük olan bebekler de var. Pek çok kişi evlat edinme başvuru süreçlerini araştırıyor. Peki, Depremde kurtulan bebekleri evlat edinme izni veriliyor mu? Evlat edinme başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar...
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan deprem felaketi sonrasında kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem bölgelerinde enkazdan çıkarılan her can umut olmaya devam ediyor. Enkaz çalışmalarında kurtarılan bebekler ve çocuklar ise devlet korumasına alınıyor. Refakatçisi olmayan bebekler ve çocuklar ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından koruyucu ailelerin yanına yerleştirilecek. Şartlar açıklandı ancak bazı aileler evlan edinme şartlarını araştırıyor.
DEPREMDE KURTULAN BEBEKLERİ EVLAT EDİNME İZNİ VERİLİYOR MU?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı depremzede çocuklar ve bebekler ile ilgili açıklama yaptı. Aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak Bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı ifade edilen açıklamada, çocukların güvenli şekilde bakımlarının sağlandığı ve ailelerine ulaşma çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirilmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir. Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e-Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler. Vatandaşlarımıza çocuklarımız için koruyucu aile olma talepleri konusunda göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz."
Bakanlık şu anda sadece koruyucu aile olma şartlarını açıkladı. Bebek ve çocukların evlat edinebileceği ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
EVLAT EDİNME NEDİR?
Evlat edinme durumu evlat edindirilmeye uygun olan çocukla, durumu evlat edinmeye uygun kişi/eşler arasında hukuki bağlar sağlanarak, çocuk- ebeveyn ilişkisinin kurulmasıdır.
EVLAT EDİNME YAŞI KAÇ?
Çiftler otuz yaşını doldurmuş veya en az beş yıldan beri evli ise, evlat edinmek üzere başvuruda bulunabiliyor.
EVLİ OLMAYAN KİŞİ EVLAT EDİNMEK ÜZERE BAŞVURUDA BULUNABİLİR Mİ?
Evlât edinmek isteyen ve evli olmayan kişinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşulu aranır. Evli olmayanlar birlikte evlat edinemezler.
EVLAT EDİNME BAŞVURUSU NASIL VE NEREYE YAPILIR?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz ve Türkiye’de yaşıyorsanız, ikamet ettiğiniz İl’deki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya ilk başvuru için E-Devlet üzerinden Yurt dışında ikamet ediyorsanız, bulunduğunuz ülkenin ülkelerarası evlat edinme merkezi makamı/yetkili birimine, başvurmalısınız.
BAŞVURU RANDEVUSU NEDİR?
Evlat edinme birimi, genel anlamda evlat edinme başvurusu için uygun koşullara sahip olma durumunuzu değerlendirecektir. Başvuru için uygun koşulları taşımanız halinde görüşmeye devam edilecektir. Yapılacak görüşmede; evlât edinilecek küçüklerin özellikleri, evlât edinmenin sosyal ve hukuki sonuçları ile evlat edinme koşulları hakkında kapsamlı olarak bilgilendirileceksiniz. Evlat edinme hakkında sorularınızı il müdürlüklerimizde ilgili görevli ile paylaşabilirsiniz.
İSTENEN BELGELER NE?
Evlât edinmek üzere başvuran kişi veya eşlerden aşağıdaki belgeler istenir:
-Nüfus müdürlüğü tarafından düzenlenen nüfus olayı kayıt örneği,
-Başvuran ve birlikte yaşadığı aile fertlerinin 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu kapsamında yer alan silinmiş kayıtlar da dâhil sabıka kayıtları,
-Mal varlığını, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösterir belgeler,
-Kimlik Paylaşımı Sisteminden belge üretebilen muhtarlıklardan veya nüfus müdürlüklerinden alınacak yerleşim yeri belgesi,
-Öğrenim durumunu gösterir belge,
-Fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir engelinin, sürekli bakımı gerektiren, bulaşıcı veya süreğen bir hastalığının bulunmadığını, ayrıca alkol veya uyuşturucu madde bağımlısı olmadığını belirten sağlık kurulu raporu,
-Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşlarından veya yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oturma izin belgesi ve küçüğün kabul eden ülkeye girmesine ve orada sürekli ikametine izin verildiğine veya verileceğine dair belge.
EVLAT EDİNMEDE SOSYAL İNCELEME SÜRECİ NEDİR?
-Belgelerin incelenmesi sonucunda dosyanın işlemlerinin devam etmesine karar verilmesi halinde hakkınızda sosyal inceleme süreci başlatılır.
-İl müdürlüğü evlat edinme birimi tarafından haberli habersiz ziyaretler gerçekleştirilecektir. • Yapılacak ziyaretler; evinizde, sosyal çevrenizde, iş çevrenizde… vb olabilir.
-Sosyal inceleme sürecinde sizin evlat edinilecek çocuk/ çocuklar için uygun ebeveyn olma durumunuz ve koşullarınız ayrıntılı olarak incelenir ve değerlendirilir.
EVLAT EDİNECEK AİLE YANINA ÇOCUK NE ZAMAN YERLEŞTİRİLECEK?
-Dosyanızın uygunluğuna karar verilmesi halinde başvurunuz belge teslim tarihi itibariyle sıraya alınır.
-Sırada bekleme süreniz evlat edinilecek çocuğun yaş ve cinsiyetine göre değişir.
ÇOCUĞU HEMEN EVLAT EDİNEBİLİR MİYİM?
-Bir küçüğün evlat edinilmesi, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlıdır.(Türk Medeni Kanunun 305. Maddesi)
-Evlat edinme davası bir yıllık süre dolmadan açılamaz.
-Bir yıllık sürenin bitiminde evlat edinme davası açabilmeniz için il müdürlüğü tarafından yapılan izlemelerin sonucunda dosyanızın olumlu değerlendirilmiş olması gerekmektedir.
-Çocuğun hukuksal işlemleri gibi nedenlerle bu sürenin uzaması da söz konusu olabilir.