Evren Fehmi Atay Serebral Palsi hakkında bilgilendirdi

Ünlü ortopedi ve travmatoloji uzmanı Dr. Evren Fehmi Atay katıldığı televizyon programında Serebral Palsi hakkında önemli bilgiler verdi.

Beyaz TV’de yayınlanan Olcay Kutluca ve Dilara Erentöz’ün sunduğu Beyaz’da Konuştukça programına konuk olan Evren Fehmi Atay’ın açıklamaları;

Serebral Palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.

Genellikle bana %100 iyileşme durumu var mı? şeklinde sorular geliyor.

Serebral Palsi’nin kesin bir tedavisi yoktur. Fakat fizyoterapi, konuşma terapisi, ergoterapi ve bazen ilaç tedavisi ya da cerrahi tedaviler ile hastaların maksimum potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabiliyoruz.

Serebral Palsi her hastada aynı belirtileri vermez. Bazı çocuklarda etkilenen kaslar normalden gergin durumdadır ve hastanın hareketlerini kısıtlar. Bazı çocuklarda ise kaslar gevşektir ve hasta vücudunu istediği gibi yönetemez. İstem dışı vücut hareketleri de görülebilir.

Serebral Palsi hastalarını yürütüyoruz ve yaşam konforunu arttırıyoruz.

Uyguladığımız rehabilitasyon programları, medikal tedaviler ve fizyoterapi uygulamaları ile, serebral palsili çocukların yardımsız yürümesini büyük oranda sağlıyoruz. Burada hastanın doktora güvenmesi ve doktorun hasta ile ilişkisi önemli bir yer tutuyor.

Türkiye'de yaklaşık 300 bin serebral palsili birey var. Şarkıcı Çılgın Sedat’ın oğlu da tedavisine devam ettiğimiz bireylerden birisi. 14 günlükken geçirdiği beyin kanaması sonrasında engelli kalıyor. Kısa süre içinde çok başarılı gelişmeler edindik. Yürüyebilir duruma getirdik. Daha da iyi olacağına inanıyoruz.

Çocuklarınızı mutlaka düzenli kontrole getirmelisiniz.

En çok sorulan sorulardan birisi ise bu rahatsızlık bulaşıcı mıdır?

Hasarlara bağlı olarak doğumda ortaya çıkan Serebral Palsi bulaşıcı değildir. Ebeveynlerde görülen Serebral Palsi de genetik faktörlerle çocuklara geçmez.

Sonraki Haber