EYT nedir? Kimleri kapsar
Hükûmetin gündemine gelen bir başka konu ise emeklilikte yaşa takılanlar (EYT). Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan EYT’yle ilgili bir maliyet hesabı çalışması başlatıldığı belirtiliyor. Prim gün sayısını doldurmasına rağmen, yaşını doldurmadığı için emekliliği hak edemeyenlerle ilgili yeni bir süre düzenlemesi yapılması başka alternatifler üzerine planlama yapılıyor.
Emekli olmak için yaş kriterini bekleyenlere yönelik, bekleme süresinin 2 veya 3 yıl geriye çekilmesi formülü tartışılıyor. Bu formülün hayata geçmesi durumunda, EYT’li bir kişi, örneğin emekli olmak için 55 yaşını bekliyorsa, bu süre 2 veya üç yıl geri çekilecek, 55 yerine 52 yaşında emekliliği hak edecek. Türkiye’de prim gün sayısını doldurmasına rağmen, yaşını tamamlamadığı için emekli olamayan yaklaşık 5 milyon kişi potansiyel olarak Emeklilikte yaş şartına takılacak. Ancak bugün için bu rakamı telaffuz etmek doğru değildir.
Peki EYT nedir?
Emeklilikte yaş şartına takılanlara kısaca EYT denilmekte.
EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta hizmet süresini ve prim günü kriterini sağlayanların yaşa takılmaksınız emekli olması durumunu ifade eder.
8 Eylül 1999'da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. Yani emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı gibi 3 koşulun birlikte sağlanması aranmaya başladı.
08.Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kadın çalışanlar bugün itibariyle sigorta prim gününü tamamlamışlar ise, 20 yıllık hizmet süresi dolduğu için Emeklilikte yaş şartına takılmışlardır. Erkek sigortalılar için ise, Kasım -1996 Yılından sonra sigortalı olmuşlar ise 25 Yıllık hizmet süreleri henüz dolmadığı için EYT kapsamında değerlendirilmesi doğru değildir. Kasım -1996 Tarihinden önce sigortalı olan erkekler ise, EYT kapsamındadır.