EYT Resmi Gazete’de ne zaman yayınlanır? Cumhurbaşkanı EYT’yi ne zaman onaylayacak?

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) ilgilendiren yasal düzenleme Meclis'ten geçti. EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası yürürlüğe girecek. EYT düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanması bekleniyor. Gözler Beştepe’ye çevrilirken, Resmi Gazete’in online sayfası da giriş rekoru kırıyor. Peki, YT Resmi Gazete’de ne zaman yayınlanır? Cumhurbaşkanı EYT’yi ne zaman onaylayacak? EYT imzalandı mı? EYT bugünkü Resmi Gazete’nin mükerrer veya yeni sayısında ya

EYT’lilerin yıllardır verdikleri mücadele sonuç verdi. EYT’lileri ilgilendiren yasal düzenleme Meclis’ten geçti. EYT için son bir adım kaldı. EYT düzenlemesi son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın masasına gidecek. Onayın ardından Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı imzasıyla yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Gözler Beştepe ve Resmi Gazete’nin online sayfasına çevrilirken gelecek haberle milyonlarca kişi emekliliğini elde etmiş olacak.

CUMHURBAŞKANI EYT’Yİ NE ZAMAN ONAYLAYACAK?

EYT ile ilgili yasal düzenlemesi Meclis’ten geçti. En kritik aşama olan bu süreç, milletvekillerinin oyuyla genel kurulda tamamlandı. Sırada son aşama olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası gerekiyor.

EYT RESMİ GAZETE’DE NE ZAMAN YAYINLANIR?

Cumhurbaşkanı onayının ardından Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında ya da yeni sayısında yayınlanacak. EYT başvuruları, Resmi Gazete'de yürürlüğe girmesiyle birlikte başlayacak. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. Mart ayında yapılan başvurular sonrası ilk maaşların nisan ayında alınması bekleniyor. Maaşlarda hak kaybı olmayacak.

RESMİ GAZETE'NİN SON SAYISI İÇİN TIKLAYIN

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) NEDİR?

8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Fakat kanunda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş kriteri eklendi. Böylelikle 1999’da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle emekli olma yaşı değişti.

Kanundaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise bu değişiklik öncesi 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. 5000 gün prim yaklaşık olarak 13.5 yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabiliyordu.

1 Ocak 1972 doğumlu, 1 Temmuz 1994’te ilk kez sigortalı işe başlayan bir erkek işçi, çalışmaya başladığı dönemde yürürlükte olan kanun gereği 5000 prim gününü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabiliyordu. İşçi; 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019 tarihinde, 5000 prim günü ödemesini de tamamlandıysa 47 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle aynı işçi 5750 gün prim ödeme, 55 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor. Yıl bazında hesaplanırsa işçinin emekliliği 8 yıl ötelendi 750 gün fazladan prim ödemesi gerekti.

8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT); sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine “EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişi EYT kapsamında olacak.

En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor.

Sonraki Haber