EYT’liler emekli oldu! Emlak piyasası hareketlendi! Şehirlerden kaçanlar Trakya ve Ege kasabalarında soluğu aldı!

EYT’liler emekli oldu, soluğu kasabalarda aldı. Göç başladı. Emlak piyasası hareketlenirken EYT’lilerin tazminatları da arsa ve ev yatırımlarına gitti. EYT’linin ilk tercihi Ege kasabaları ve Trakya Bölgesi’den yana olurken emlak fiyatları da bu durumdan etkilendi.

EYT’nin yasalaşması ile birlikte emekli olanlar emlak piyasasında yeni bir hareketliliğe neden oldu. Özellikle alacakları tazminatı değerlendirmek isteyenler yeni bir ‘taşınma’ süreci başlattı. Emeklilerin ilk tercihleri genellikle şirin ‘Ege kasabaları ve Trakya Bölgesi’ olarak ön plana çıkıyor. Bu ilgi emlak piyasasında hem fiyat yükselişine hem hareketliliğe neden oldu.

İLK TERCİH DEPREM RİSKİ AZ EGE KASABALARI OLDU

Deprem nedeniyle oturdukları şehirden daha az risk içeren şehirlere talep oldukça fazla. Ege Bölgesi yine ‘en yüksek’ fiyatlara sahip olurken yapımı devam eden hızlı tren projesi ile İstanbul’a yakın olan Çatalca, Kırklareli, Lüleburgaz, Çerkezköy, Saray gibi yerlerde dikkat çeken emlak hareketlilikleri yaşanıyor.

YÜZDE 200 ARTTI, FİYATLAR 3’E KATLADI

Konuyu değerlendiren Gayrimenkul uzmanı olan Gülcan Altınay şunları söyledi:

“Depremle birlikte insanların yatırım talepleri değişti. Bir de buna Eyt’liler eklenince özellikle Trakya bölgesinde fiyatlarda yüzde 200’lere yakın artışlar oldu. Özellikle İstanbul bölgesinde yaşayanlar riskli gördüğü evlerden çıkıp en yakın ve güvenli gördükleri bölge Tekirdağ Kırklareli ve Edirne’ye yöneldi.

Emekli olunca tazminatlarıyla İstanbul’dan ev ya da arsa alma şansı olmayınca Trakya’da özellikle arsa taleplerinde ciddi artışlar gözlemliyoruz. 4-5 ay önce sattığımız arazilere şu an 2-3 katı fiyatlar isteniyor. Küçükte olsa bir arazim olsun üzerine villa, prefabrik ev yaparım diyenler oluyor. Bu sebeple konut satışlarında azalmalar var.

Trakya bölgesi toprakları tarıma elverişlidir. Yatırımını tarım arazilerine yapanlarda var. Bir kısım yatırımcıda şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyip yazlık olarak değerlendiriyor. Sahil hattına yakın olan kısımların fiyatları oldukça yüksek. Trakya’da insanlar köyde yaşamı da tercih edebiliyor. Köylerdeki arsa fiyatlarında da artışlar oldu. Şu an fiyatlar dönümü 100-150 bin TL’den başlıyor.”

EN PAHALI EGE VE TRAKYA

Bölgelere olan ilginin fiyatları yükseltmesi dikkat çekiyor.  Altınay; “Müstakil yaşamda en çok tercih edilen bölge Ege bölgesi ve Trakya’dır. Ege bölgesi en pahalıdır devamında Trakya bölgesidir. İzmir Çeşme, Çanakkale köprüsünün yapılmasıyla Çanakkale bölgesi sanayinin her geçen gün artmasıyla birlikte Çerkezköy Çorlu bölgeleri en pahalı bölgeler olarak ön plana çıktığını” söyledi.

HIZLI TREN PROJESİ FİYATLARI DAHA DA YÜKSELTECEK

Talepte oluşan artış nedeniyle fiyatların yükselerek devam etmesi bekleniyor. Gülcan Altınay; “Fiyatlardaki artış uzun bir süre daha devam edecektir. İstanbul Edirne arası hızlı tren hattının hayata geçmesi sonrası beklenen artışlar son bir yılda oldu. Biliyorsunuz ki talebin olduğu her yerde fiyat artışı her zaman vardır. Arzda da sıkıntı yok çünkü Trakya arazisi çok büyük bir bölgedir.

Bir süre daha depremden dolayı güvenli bölge olması ve daha sonrada özellikle Çerkezköy Çorlu’nun hızlı tren hattının devreye girmesiyle İstanbul’un bir ilçesi konumuna gelip fiyat artışlarının devam etmesini öngörüyoruz.” dedi.

EMEKLİLİK HAYALİNİZ KABUSUNUZ OLABİLİR, DOLANDIRICILIĞA DİKKAT!

Emeklilikle birlikte hayallerine kavuşmak isteyenleri bekleyen bir tehlike dolandırıcılık. Bu tehlikeye dikkat çeken Altınay; “Özellikle alım-satım gerçekleşmeden gönderilen kaparo ve ön ödemelerin yasal bir geçerliliği yok ancak mağdur olmamak için ön satış sözleşmesi yapmak satıcı ve alıcıların mağduriyetinin önüne geçebiliyor. Güvenilir lisanslı aracılarla bu işlemi gerçekleştirmek bir başka alternatif yöntem. Yanı sıra alıcıların aldıkları arazilerin imar durumu gibi sorgulamaları için mutlaka belediyelere ya da aracı kurumlara baş vurması gerekiyor.” dedi.

Sonraki Haber