EYT’liler dikkat! İşten çıkış kodu tazminatınızı yakabilir! 08 işten çıkış kodu nedir?

Çalışan EYT’liler dikkat! İşten ayrılma işlemlerindeki bu detay tazminatınızı yakabilir! Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda tüm partilerin oylarıyla kabul edildi ve yasalaştı. Pek çok kişini heyecanla beklediği düzenlemenin yürürlüğe girmesi bekleniyor. Çalışmaya devam eden EYT’liler için süreç kritik. İşten ayrılacakların dikkat etmesi gereken kodlar var. Yanlış girilen İşten çıkış kodu tazminatınızı yakabilir. Peki, EYT işten ayrılma işlemleri nasıl yapılır?

EYT düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı. Yürürlüğe girmesi beklenen EYT yasası için gözler Resmi Gazete’ye çevrildi. Emeklilik hayali kuran milyonlarca kişi emeklilik süreci ile ilgili detayları ve başvuru işlemlerinin nasıl yapılacağını araştırıyor. Ancak, pek çok kişi de EYT’ye başvuru yaparken işten ayrılmanın şart olup olmadığını, sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyor. Yasaya göre, EYT'lilerin emekli olabilmeleri için mutlaka işten çıkışlarının verilmesi gerekiyor.

EYT’lilerin işten ayrılma işlemlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken detaylar bulunuyor. Bunların en önemlisi SGK tarafından belirlenen işten çıkış kodları.

EYT İŞTEN ÇIKIŞ İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

EYT’li olup emekliliğe hak kazananların işten ayrılmaları durumunda işveren, işten çıkışı kod 8 ile yapmalıdır. SGK'ya da bu kod ile bildirim yapılması sonrasında da EYT üzerinden emeklilik talebinde bulunabilinecek. EYT’liler çalışırken emeklilik başvurusu yapamıyor. Önce işyeri kod 8 ile çıkış işlemini gerçekleştirecek sonrasında da EYT’li çalışan emekli olabilmek için SGK’ya ilgili yazısı işveren tarafından iletilecek. Çalışan kaç yıl çalıştıysa bununla çarpıp kıdem tazminatını da alabilecek. Bu nedenle 08 işten çıkış kodu tazminatı alabilmek için büyük önem taşıyor. Eğer kod 8 yerine farklı bir kod ile çıkış verilirse çalışan EYT’li kıdem tazminatını alamaz.

08 İŞTEN ÇIKIŞ KODU NEDİR, NE ANLAMA GELİYOR?

08 kodu Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle kullanılan SGK işten çıkış kodudur. İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir.

30 GÜN İÇİNDE AYNI İŞYERİNE DÖNERSE İŞVEREN TEŞVİK ALACAK!

EYT’li kapsamda olup emekli olacaklar için işverenlere teşvik de geldi. İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak. Teklifin birinci maddesi üzerinde, AK Parti ve MHP'nin ortak önergesi kabul edildi. Böylece 10 günlük olarak öngörülen süre 30 güne çıkartıldı. Yani 5 Puanlık Teşviki kaybetmek istemeyen işverenler emeklilik dilekçesinden itibaren 30 gün içerisinde çalışanlarını Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma (SGDP) olarak işe giriş yapmalılar.

Sonraki Haber