Fay hattının kılcal damarlarından fışkırıp yüzeye kadar gelmiş! Bu görüntünün sırrı ortaya çıktı

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen deprem Hatay İskenderun’da da büyük yıkımlara ve can kaybına neden oldu. Sahil zemininde deniz kumu olduğu düşünülen toprağın, fay hatlarındaki kılcal çatlaklardan yüzeye çıkan sitrik kil olduğunu anlaşıldı.

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş depremi sonrasında Hatay İskenderun ağır hasar alan illerden oldu. Taşıyıcı sistemlerinde herhangi bir hasar oluşmayan sahil bandındaki bazı binalarda ise yatmalar olduğu görüldü. Aynı zamanda yine sahil şeridinde zemindeki kum dikkat çekmişti. Vatandaşların denizden geldiğini düşündüğü kumun aslında sitrik kil olduğu ve yer altından yüzeye çıktığı öğrenildi. Zemin sıvılaşmasının yanı sıra kılcal damarlardan yüzeye fışkıran sitrik killer, pek çok yapıda çökmelere neden oldu.

 

“SIVILAŞMA GERÇEKLEŞEN BÖLGELERDE YIKIM GERÇEKLEŞTİ“

Sahil bandında yıllarca denize doldurarak inşaat faaliyetlerinin yürütüldüğünü ifade eden İskenderun Teknik Üniversitesi Akademisyeni İnşaat Mühendisi Sıtkı Alper Özdemir, "Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem sonucunda fay hatlarındaki kırılmaların neticesinde özellikle zeminde sıvılaşma gerçekleşen bölgelerde çöküntüler gerçekleşti. Fay hatlarındaki kırılmaların sonucunda binaların oturumlarında farklı çökmeler olduğu hatta taşıyıcı sistemlerinde hasar olmayan binaların temellerinde yatmalar yaptığı gözlemlenebiliyor"

Sonraki Haber