Fed ve 5 merkez bankasından flaş swap kararı! Finansal kriz endişeleri büyüyor

ABD’deki ‘banka iflası’ paniği finansal kriz endişelerine yol açtı. ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları, ABD doları swap hattı operasyonlarının sıklığını artırma kararı aldı. Böylece anlaşan 6 banka, vadeli işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe çıkaracak.

ABD'de bankaların iflasıyla başlayan finansal kriz endişeleri, fed ve 5 büyük merkez bankasına ortak adım attırdı. Buna göre, halihazırda dolar işlemleri sunan merkez bankaları, 7 gün vadeli işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe çıkaracak.

Fed ve 5 büyük merkez bankasından yapılan ortak açıklamada, var olan ABD doları swap hattı düzenlemeleri aracılığıyla likiditeyi artırmak için koordineli bir adım atıldığı duyuruldu.

Açıklamada, ABD doları fonlamasını sağlamada swap hatlarının etkinliğini artırmak için halihazırda dolar işlemleri sunan merkez bankalarının 7 gün vadeli işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe çıkarma konusunda anlaştığı bildirildi.

Günlük operasyonların bugün başlayacağı belirtilen açıklamada, en az nisan ayı sonuna kadar devam edeceği aktarıldı.

Açıklamada, merkez bankalarının arasındaki swap hatları ağının, küresel fonlama piyasalarındaki baskıları hafifletmek için önemli bir likidite desteği işlevi gördüğü ve böylece bu tür baskıların hanehalkı ve işletmelere yönelik kredi arzının üzerindeki etkileri hafifletmeye yardımcı olduğu kaydedildi.

Büyük merkez bankalarının likiditeyi artırmaya yönelik attığı adım, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in kriz yaşayan Credit Suisse'i satın alacağını açıklamasının ardından geldi.

Söz konusu adım, ABD ve Avrupa'da finansal sistemdeki son gelişmelere ilişkin endişelerin derinleştiği şeklinde yorumlandı.

SWAP HATTI NEDİR?

Swap Hattı, merkez bankaları arasında geçici olarak, belirli bir zaman diliminde, bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı faiz ödemeleri ya da döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirmek için yaptıkları anlaşmadır.

Bu anlaşma; ülkelerin, para biriminin arzını spottaki döviz kuru üzerinden, başka bir merkez bankası ile alım satım yapmaya hazır oldukları anlamına gelir. Bankalar bunu sadece gecelik ve kısa vadeli krediler için kullanırlar. Takas hatlarının çoğu iki taraflıdır, yani sadece iki ülkenin bankaları arasındadır.

Bu swap işlemleri, işlem koşulları önceden belirlendiği için döviz kuru veya diğer piyasa riskleri taşımaz. Döviz kuru riskinin olmaması, bu enstrümanın kullanılmasının sağladığı en büyük faydadır.

Sonraki Haber