FETÖ davalarında örgüt üyelerine ceza yağdı!

Ankara, İstanbul ve Gaziantep'te süren Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği kapsamında açılan davalarda sanıklara ceza yağdı. Eski Danıştay üyesi Mustafa Genç'e 10 yıl, Zirve Üniversitesi'ne yönelik davada 19 sanığa 6 ay 7 gün ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

 Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği kapsamında, Ankara'da Eski Danıştay üyesi Mustafa Genç, Gaziantep'te Zirve Üniversitesi davası ve İstanbul'da süren "Deniz Kuvvetleri yapılanması" davalarında mahkeme heyetleri kararlarını açıkladı.

- Eski Danıştay üyesine 10 yıl hapis cezası

Eski Danıştay üyesi Mustafa Genç'e, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden 10 yıl hapis cezası verildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay ek binadaki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanık Genç ile avukatları katıldı.

Esas hakkındaki savunmasında suçlamaları kabul etmeyen Genç, hakkındaki iddiaları reddetti. Örgüt üyesi olmadığını öne süren Genç, uzun süredir tutuklu olduğunu söyledi. Genç, tahliyesini ve beraatini istedi.

Daha sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin aldığı karar, heyete başkanlık eden Daire Üyesi Maruf Alikanoğlu tarafından okundu.

Karara göre sanık Mustafa Genç'e, "FETÖ'ye üye olmak" suçundan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince alt sınırdan uzaklaşılarak 8 yıl hapis cezası verildi.

Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddeleri uyarınca sanığa verilen ceza 12 yıla çıkarıldı.

Sanığın duruşmalardaki hal ve tavırları nedeniyle TCK'nin 62. maddesindeki indirim uygulanarak, ceza 10 yıla indirildi.

Mahkeme heyeti, sanık Mustafa Genç'in tutukluluk halinin devamına da hükmetti.

Bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz istemini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.

- FETÖ'nün kapatılan Zirve Üniversitesi davasında karar

Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile iltisakı nedeniyle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Zirve Üniversitesine yönelik davada, akademisyen ve üniversite personelinin de aralarında yer aldığı 19 sanık, 6 ay 7 gün ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Özmen Özgüven, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Tutuksuz sanıklar ile avukatları ise duruşmada hazır bulundu.

Sanıklar, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan eski dekan yardımcısı Vahap Aktaş'a 7 yıl 6 ay, eski öğrenci işleri müdürü Sezai Şimşek'e 6 yıl 10 ay 15 gün, eski rektör yardımcısı Fatih Töremen, eski yabancı diller bölüm başkanı Şaban Çepik, eski iktisadi ve idari bilimler fakültesi dekanı Çetin Doğan, eski sürekli eğitim merkezi müdürü Mehmet Tamer, akademisyenler Abdulkadir Nağaç, Aydın İpek, Ömer Akgöbek, Serdar Pehlivanoğlu, üniversite personeli Mesut Kuşdemir, Ramazan Özer, Mustafa Şanver ve Suat Kılıç, eski sosyal bilimler enstitüsü sekreteri Osman Şenyurt, Özmen Özgüven ve Yunus Göç'e 6 yıl 3'er ay hapis cezası verdi.

Heyet, sanık Abdullah Demir'i "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Hatice Güner'e ise aynı suçtan 6 ay 7 gün hapis cezası verilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Özgüven'in tutukluluk halinin devamına hükmeden heyet, sanıklar Ayşe Aktaş, Ahmet Cezmi Savaş, Gökhan Apaydın, Hasan Akın, Hidayet Tok, Marjus Hoxha, Mehmet Aslan, Ramazan Cihan ve Yusuf Kadri Şirinkan'ın beraatini kararlaştırdı.

- Deniz Kuvvetleri yapılanması

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Sualtı Taarruz (SAT) ile Kurtarma ve Sualtı komutanlıklarında görevli 38 askerle bu personelden sorumlu sözde Deniz Kuvvetleri yapılanmasının "mahrem imamı" konumundaki 14 sivilin de aralarında bulunduğu 45’i tutuklu 52 sanığın yargılandığı davada, savcılık tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını istedi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada, gelen belgeler okundu.

Mahkeme başkanı, başka dosyalardan bir kısım sanıklarla ilgili itirafçı beyanlarının geldiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından kayıp ve çalıntı silahların listesinin dosyaya ulaştığını belirtti.

Bir kısım sanıklarla ilgili dijital materyallerle ilgili yazıların mahkeme geldiğini belirten başkan, bir kısım sanıklarla ilgili dijital materyallerin incelemesinin devam ettiğini, bu konuyla ilgili belgelerin rapor alınması için bilirkişiye gönderildiğini söyledi.

Başkan ayrıca sanıklarla ilgili HTS döküm kayıtlarının da mahkemeye geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı avukat Necip Kibar da dosyaya gelen belgelerle ilgili bir diyeceklerinin olmadığını, dosyanın geldiği aşama dikkate alınarak, bir taleplerinin olmadığını dile getirerek, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Cumhuriyet savcısı, hakkında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanma kararlarının devam etmesini, tutuklu 45 sanığın bu hallerinin devamını ve eksikliklerin giderilmesinden sonra mütalaasını hazırlamak için dosyanın savcılığa gönderilmesini istedi.

Bir kısım sanıkların taleplerinin alınmasından sonra duruşma yarına ertelendi.

Sonraki Haber