Flaş emeklilik kararı, engel kalmadı...
Yargıtay yıllardır tartışma yaratan emeklilik günü dolup da çalışanlar için emsal bir karar verdi.
Sigortalılıkta 15 yılı ve 3 bin 600 günlük primi doldurup emeklilik için kıdem tazminatı alanların yeniden çalışıp çalışamayacağı tartışmalarına yagıtay noktayı koydu. Veriken kararda açıkça, bu durumdaki işçilerin yeniden çalışmaya başlamasının “hakkın kötüye kullanılması” dendi.
Edinilen bilgiye göre, 2020 yılının Eylül ayında Yargıtay bu ilkeyi halen koruduğunu gösterdi. Davaya konu olayda işçi 15 yıldır çalıştığı işyerindeki işverenine SGK’dan aldığı yazıyı vererek kıdem tazminatının ödenmesini talep etti. İşte detaylar...
İşveren ise işyeri uygulaması olarak işten ayrılma tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde, başka bir iş yerinde çalışılmadığı tespit edilirse kıdem tazminatı ödeneceğini belirtti. İşçinin 6 gün sonra başka bir işyerinde çalışmaya başladığının tespit edilmesi sonrası işveren işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapmamış ve işçi de yargı yoluna girdi. İlk derece mahkemenin davayı reddetmesi sonrası işçi Yargıtay’a başvurmuş ve Yargıtay işçiyi haklı buldu.
Yargıtay kararında işçinin kanunun kendisine tanıdığı bir hakkı kullandığını ve 6 gün sonra başka bir iş yerinde tekrar işe başlamasının hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etmiştir. Bu nedenle işçiye kıdem tazminatının ödenmesi gerektiğine hükmetti.
Dolayısıyla Yargıtay yakın tarihli bu kararında da işçinin 15 yıl, 3.600 gün hakkını kullanıp yeniden işe girmesinin hakkın kötüye kullanılması olmadığı görüşünde devam etmektedir ve kararlarını bu yönde veriyor.