Futbol şölenine hazır olun! EURO 2024, yarın başlıyor! A Milli Takım sahne alacak

Avrupa'nın milli takımlar düzeyindeki en önemli organizasyonu olan Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024), yarın Almanya- İskoçya müsabakasıyla başlayacak. 51 müsabakanın oynanacağı turnuvada boy gösterecek olan Türkiye, F Grubu’nda Portekiz, Çekya ve Gürcistan ile karşılaşacak.

Liglerin sona ermesinin ardından futbolseverler gözünü Avrupa'nın milli takımlar düzeyindeki en önemli organizasyonu olan Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2024) çevirdi.

Yarın başlayacak turnuva, 31 gün sürecek. 24 milli takımın mücadele edeceği şampiyona, 14 Temmuz'daki final maçıyla sona erecek.

EURO 2024, ev sahipliği yapacağı 51 karşılaşmayla sporseverleri adeta futbola doyuracak.

Haberin Devamı

AÇILIŞ MAÇINDA ALMANYA – İSKOÇYA KARŞILAŞACAK

EURO 2024'ün açılış maçı yarın Münih'te oynanacak.

Turnuvanın ev sahibi Almanya, A Grubu müsabakasında (TSİ) 22.00'de İskoçya'yı ağırlayacak.

Münih Futbol Arena'da (Allianz Arena) yapılacak müsabakayı 66 bin futbolsever tribünde, milyonlarcası ise televizyon başında takip edecek.

Haberin Devamı

Şampiyonadaki tüm maçlar, Türkiye'de TRT'de yayımlanacak.

16 TAKIM GRUPTAN ÇIKACAK

Avrupa Şampiyonası'nda 24 takım, dörderli 6 grupta mücadele edecek.

Grupları ilk iki sırada tamamlayan takımlar ve en iyi 4 grup üçüncüsü, adını son 16 turuna yazdıracak. Grup müsabakaları 26 Haziran Çarşamba günü sona erecek.

Haberin Devamı

29 Haziran'da başlayacak son 16 turundan itibaren turnuvada, tek maç eleme usulüne geçilecek. Turnuvada çeyrek final maçları 5 ve 6 Temmuz'da, yarı final karşılaşmaları ise 9 ve 10 Temmuz'da oynanacak.

EURO 2024'ün şampiyonu, 14 Temmuz Pazar güne Berlin Olimpiyat Stadı'ndaki final maçında belli olacak.

TÜRKİYE, F GRUBU'NDA MÜCADELE EDECEK

A Milli Futbol Takımı, F Grubu'nda Portekiz, Gürcistan ve Çekya ile mücadele edecek.

Ay-yıldızlılar, şampiyonadaki ilk maçında Gürcistan ile 18 Haziran Salı günü Dortmund'da karşılaşacak.

Milli takım, gruptaki ikinci müsabakasını 22 Haziran Cumartesi günü Portekiz ile Dortmund'da, üçüncü karşılaşmasını ise 26 Haziran Çarşamba günü Çekya ile Hamburg'da oynayacak.

EURO 2024 GRUPLARI

Turnuvada gruplar ve mücadele edecek takımlar şöyle:

A Grubu: Almanya, İskoçya, Macaristan, İsviçre.

B Grubu: İspanya, Hırvatistan, İtalya, Arnavutluk.

C Grubu: Slovenya, Danimarka, Sırbistan, İngiltere.

D Grubu: Hollanda, Fransa, Polonya, Avusturya.

E Grubu: Ukrayna, Slovakya, Belçika, Romanya.

F Grubu: Portekiz, Çekya, Gürcistan, Türkiye.

TÜRKİYE'DEN HALİL UMUT MELER DÜDÜK ÇALACAK

EURO 2024'te görev alacak isimler arasındaki tek Türk hakem, Halil Umut Meler.

Meler, kariyerinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'nda düdük çalacak.

Turnuvada 37 yaşındaki Halil Umut Meler'in yardımcılıklarını yapacak hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy oldu. Alper Ulusoy ise Video Yardımcı Hakem (VAR) olarak görevlendirildi.

SÜPER LİG'DEN 25 OYUNCU TURNUVADA BOY GÖSTERECEK

EURO 2024'te geride kalan sezon Süper Lig'de forma giyen 25 futbolcu, ülkelerini temsil edecek.

Süper Lig, Avrupa'nın 5 büyük futbol ülkesi İngiltere, İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa'nın ardından turnuvaya en fazla oyuncu gönderen 6. lig olarak öne çıktı.

Turnuvada Fenerbahçe'den 7, Galatasaray ve Beşiktaş'tan dörder, Trabzonspor ve Gaziantep FK'den üçer, Başakşehir, Antalyaspor, Sivasspor ve Konyaspor'dan birer futbolcu yer alacak.

ALMANYA, İKİNCİ KEZ EV SAHİBİ OLACAK

Almanya, Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ikinci kez düzenleyecek.

Turnuvayı düzenlemek için Türkiye ile yarışan Almanya, 2017'deki UEFA İcra Kurulu toplantısında 4'e karşı 12 oyla ev sahipliğini kazandı.

Organizasyona ilk kez 1988 yılında ev sahipliği yapan Almanya, Avrupa Şampiyonası'nı birden fazla düzenleyen 4. ülke olacak.

Avrupa'nın milli takımlar düzeyinde futboldaki en önemli turnuvası şu ana dek 14 farklı ülkede organize edildi.

10 ŞEHİRDE OYNANACAK

Turnuvada maçlara Almanya'nın Berlin, Köln, Münih, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart ve Düsseldorf şehirleri ev sahipliği yapacak. Açılış müsabakası Münih'te, final ise Berlin'de oynanacak.

Turnuvada oynanacak stadyumlarda en fazla kapasiteye sahip Berlin Olimpiyat, en az ise Leipzig Stadyumu olarak yer alıyor. Maçların oynanacağı Berlin Olimpiyat Stadyumu 71 bin, Allianz Arena 66 bin, BVB Dortmund Stadyumu 62 bin, Stuttgart Arena 51 bin, Arena AufSchalke 50 bin, Volkspark Stadyumu 49 bin, Düsseldorf Arena 47 bin, Frankfurt Arena 47 bin, Köln Stadyumu 43 bin ve Leipzig Stadyumu 40 bin seyirci ağırlayabiliyor.

EN ÇOK ALMANYA VE İSPANYA KAZANDI

Bu yıl 17. kez düzenlenecek turnuvanın bu zamana en başarılı ülkeleri Almanya ve İspanya oldu. Geride kalan 16 turnuvada iki ülke, 3'er kez mutlu sona ulaştı. Şampiyonayı İtalya ve Fransa 2'şer, Portekiz, Hollanda, Danimarka, Çekya, Yunanistan ve Sovyetler Birliği de 1'er kez kazandı.

SON ŞAMPİYON İTALYA

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası, pandemi nedeniyle 2021 yılında Avrupa'nın farklı 11 ülkesinde gerçekleştirildi. İtalya ile İngiltere arasında Wembley Stadyumu'nda oynanan finalin 90 dakikası 1-1 sona ererken, uzatmalarda da eşitlik bozulmadı. Penaltı atışlarında rakibine üstünlük sağlayan İtalya turnuvanın şampiyonu oldu.

3 KEZ EV SAHİBİ TAKIMLAR KAZANDI

1960 yılından beri düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda bugüne kadar 3 takım kendi ülkesinde düzenlenen turnuvada şampiyon oldu. 1964 yılında İspanya, 1968 yılında İtalya ve 1984 yılında da Fransa seyircisi önünde kupayı kaldırdı.

TURNUVANIN EN GOLCÜSÜ VE EN ÇOK MAÇA ÇIKANI: CRİSTİANO RONALDO

Avrupa Futbol Şampiyonası'nın en golcü ismi Portekiz'in yıldız futbolcusu Cristiano Ronaldo olarak yer alıyor. Bugüne kadar 2004, 2008, 2012, 2016 ve 2020'deki turnuvalarda boy gösteren Ronaldo, çıktığı 25 karşılaşmada rakip fileleri 14 kez havalandırdı. Turnuvada ayrıca Fransız Michel Platini'nin 9, İngiliz Alan Shearer ile Fransız Antoine Griezmann'ın da 7'şer golü bulunuyor.

5 turnuvada gol atan tek futbolcu olan 39 yaşındaki futbolcu, aynı zamanda turnuvada en fazla maça çıkan oyuncu olarak da yer alıyor.

9 MİLYON 250 BİN EURO KATILIM ÜCRETİ VERİLECEK

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ülkeler 9 milyon 250 bin Euro katılım ücreti alacak. Turnuvada galibiyet için 1 milyon Euro, beraberlik için 500 bin Euro verilecek.

Son 16 turuna katılan takımlara 1.5 milyon Euro, çeyrek finale yükselen ülkelere 2.5 milyon Euro, yarı finale kalan ekiplere de 4 milyon Euro verilecek. Şampiyonayı kazanan ülke ayrıca 8 milyon Euro daha kazanacak.

Sonraki Haber