Metehan Demir: Bu hareket savaş sebebinin bir kademe altı!

tv100'de yayınlanan Ahu Özyurt ile 10'dan 12'ye programında konuşan Gazeteci Metehan Demir, ''Bu hareket savaş sebebinin bir kademe altı... Kalaşnikof ya da top mermisi çıksa olay zaten orada bitecek'' dedi. Demir, bu operasyonun askeri değil siyasi amaçlı bir operasyon olduğunu da dile getirdi

This browser does not support the video element.

Gazeteci Metehan Demir, Ahu Özyurt ile 10'dan 12'ye programına konuk olarak gemi arama krizinin perde arkasını ve bilinmesi gereken önemli ayrıntıları tv100'de anlattı.

Bu hareket savaş sebebinin bir kademe altı

Gemiye ayak basmaları ve ayaklarını çıkarmaları tam 15 buçuk saat sürüyor. Şimdi burada 2 tane nokta var. Bu uluslararası askeri diplomaside de düşmanca hareket olarak kabul ediliyor ve bu savaş sebebinin bir kademe altı. Yani gerçekleri açıkça konuşalım.

Kalaşnikof ya da top mermisi çıksa olay zaten orada bitecek

Bu geminin içinde %100 silah olduğuna dair bunlara istihbarat gelmiş. Yani ‘’inspection’’ diyor ya. İlk giriyorlar ve doğrudan bildikleri noktalara iniyorlar. Yazışmalar sırasında yani elini attığında oradan bir tane Kalaşnikof ya da top mermisi çıksa olay zaten orada bitecek. Yok haberleştim de şuydu, bayrak devleti filan…

Bu operasyon askeri değil, siyasi bir operasyon

Bu operasyonun askeri değil, siyasi amaçlı bir operasyon çok net olarak ortaya koyuyor. Hani nerede ‘’reasonable ground’’? Reasonable dediği zaman seviyeyi çok artırıyor ama. Yani ‘’reasonablel’’ı açıklamak durumundalar size ‘’reasonable’’ı kim verdi diye. Siz neye ve hangi delile dayanarak bu hareketi icra ettiğiniz ile ilgili bir şey var mı? Yok. İçinde silah yok nasıl reasonable? Yani bu açıklanabilir, ispat edilebilir bir delil nerede, bunu Türkiye’ye açıklamak zorundalar.

Özür dilemek zorundalar

Resmen özür dilemek zorundalar. İkincisi Türkiye’ye şimdi bu reasonable dedikleri misilleme ve mütekabiliyet hakkını da veriyor. Yani bu saatten sonra Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hani dün Mevlüt Çavuşoğlu, ‘’Sahada cevabımızı vericeğiz’’ dedi ya, diplomatik mütekabiliyet açısından ve uluslararası hukuk çerçevesinde bir misilleme hakkı doğdu.

Türkiye, ‘’Hadi bakalım, her gemiyi ben durduruyorum’’ demez

Ne olur Türkiye belki bu misillemeyi göz göre göre, ‘’Hadi bakalım, her gemiyi ben durduruyorum’’ demez ama bundan sonra Türkiye rota olarak Libya’ya giden her gemisini rotası üzerindeki yolda Fırkateynlerini bulundurup bu gemilerini eskort eden bir duruma geçebilir.

’’Bakın anlaşmalara göre böyle yapamazsınız, haber verilmek zorunda’’

Almanların gemi kaptanına diyor ki Türk kaptanı, ‘’Bakın anlaşmalara göre böyle yapamazsınız, haber verilmez zorunda’’ Ama bunlar patır kütür giriyor ve doğrudan depolara giriyorlar. Orada Almanların eri bile bu uluslararası hukukun ne anlama geldiğini biliyor.