Geceleri uykudan terleyerek mi uyanıyorsunuz? Uzman isim uyku terlemesine karşı uyardı!

Geceleri uykuda terlemekten mi şikayetçisiniz? Oda sıcaklığı yüksekse geceleri uykuda terlemek normaldir fakat bazen uykuda terlemek hastalık habercisidir. Peki geceleri uykuda terlemek hangi hastalıkların habercisidir? Geceleri uykuda terlemek normal midir? Geceleri uykuda terlemenin tedavisi var mıdır? Terlemek ne zaman sorun teşkil eder? Tiroid hastalıkları geceleri uykuda terletir mi? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal terleme hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı...

Geceleri vücut ısımız 2 derece artış gösterir. Kimileri geceleri uykuda bu ısı artışını hissetmez. Fakat bazı insanlar geceleri uykuda terlemekten yakınır. Geceleri uykuda terlemek ne zaman ciddiye alınmalıdır? Dr. Tuğçe Hürkal açıkladı.

Dr. Tuğçe Hürkal; “Akciğer hastalıklarında, tüberküloz gibi durumlarda atlet değiştirilmesine neden olacak gece terlemeleriyle görülebiliyor.”

Gece terlemesi özellikle genç popülasyonlarda görülebiliyor. Enfeksiyon zemininde ve yaklaşık olarak bir veya iki aylık süreçte belirginleşmeye başlayan gece terlemeleri lenfomalarda ve tüberkülozda sık görülüyor.

Gece terlemeleri ayrıca bazı romatizmal hastalıklarda, mineral eksikliklerinde ve özellikle D vitamini eksikliklerinde görülebiliyor. Ancak, vitamin ve D vitamini eksikliklerinde daha çok saçlı deriden ortaya çıkan terlemeler şeklinde oluyor.

Tiroid hastalıkları gece terlemelerine neden olabilir

Tiroid hastalıklarında, özellikle tiroid dokusunun fazla çalışmasıyla terlemeler çok sık görülebiliyor. Bu terlemeler ise daha çok gündüze de yayılmasıyla birlikte, gece terlemesinin eşlik ettiği dönemlerde kişilere uykusuzluk, sinirlilik ve bedensel bir huzursuzluğun da eşlik etmesi bekleniyor.

Gece terlemeleri, ayrıca HIV gibi enfeksiyonlarda, menopoz sürecinde, anksiyete bozukluklarında ve hipoglisemi (düşük kan şekeri) probleminde de görülebiliyor.

Gece terlemeleri nasıl tedavi edilir?

Dr. Tuğçe Hürkal, uzman hekiminizin gece terlemelerini tedavi etmek için, altta yatan nedeni belirlemek için çeşitli testler isteyeceğini ve tedavi planının kişiye özel olmasının önem taşıdığını belirtiyor. Doktorunuz gece terlemelerinin temelinde bir hastalık teşhis edemezse uyku alışkanlıklarının ayarlanmasını tavsiye edebiliyor. Uyurken fazla battaniye ve yorgan kullanmamak, daha hafif pijama giymek veya yatak odasında bir pencere açmak gece terlemelerini önlemeye ve hafifletmeye yardımcı olabiliyor.

Sonraki Haber