Göz estetiği hakkında merak edilenler! Göz şeklini belirleyen özellikler nelerdir? Göz estetiği çeşitleri nelerdir?
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, "Göz şeklini belirleyen özellikler nelerdir? Göz estetiği çeşitleri nelerdir?" gibi sorulara yanıt verdi. İşte, göz şekli estetikleri hakkında bilinmesi gerekenler...
Gözler, yüzün odak noktasıdır. Gözler köken, cinsiyeti, yaş ve genetik özelliklerden etkilenen göz şekli ve boyutu bakımından her insanda büyük farklılıklar gösterir. Estetik açından çok çeşitli göz boyutları ve şekilleri vardır.
Her göz kişinin kendine özgü karakteristik özelliklerinden etkilenir. Bazıları daha büyük göz, bazıları daha küçük göz, bazıları daha yuvarlak, bazıları daha açılı “kedi gözü” veya badem şeklindeki gözleri veya “tilki gözleri” sever.
En yaygın istenen göz şekli, açık ve gergin, göz çevresinde belirgin bir oyuk olmayan, çok az görünen ya da hiç görünmeyen sklerası (göz altı beyazı) olan badem şeklinde gözlerdir. Tilki gözü ameliyatı badem göz şeklinin başka bir varyasyondur. Tüm göz şekillerinde doğal görünüm ve yüzün geneline uyum çok önemlidir.
Göz şeklini belirleyen özellikler
Göz şekli değişikliğini belirleyen anatomik özellikler, üst göz kapağının konumu ve konturu, alt göz kapağının konumu ve konturu, gözün dış köşesinin konumu ve açısı (lateral kantus), iç köşenin konumu ve açısıdır. Gözün yapısı genel yapısı göz küresinin konumu ve boyutu, yörüngenin (göz yuvası) konumu ve boyutu, göz çevresinde bulunan yağ ve boşluk miktarına bağlıdır. Bu özelliklerden bazıları, kişinin göz şeklini doğal bir şekilde değiştirme veya ince ayar yapma imkanı sunar.
İdeal göz tasarımı
İdeal göz tasarımı için kişinin bireysel anatomisindeki bu kritik bileşenlerin her birinin dikkatli bir analiz edilmesi gerekir. Ardından kişinin beklentisi de dikkate alınarak yüzle en uyumlu göz şekli tasarımına ve ameliyata karar verilir.
Göz estetiği çeşitleri
Minimal veya daha az invaziv teknikler kullanarak göz şeklini doğal ve güvenli bir şekilde değiştirmek için kullanılabilecek çeşitli ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler vardır.
Cerrahi olmayan tedaviler arasında botoks ve/veya göz kapağı dolgu enjeksiyonlarından faydalanılır.
Cerrahi prosedürler ise göz kapağı cerrahisi veya orbital cerrahiyi içerir. Örneğin; üst göz kapağı blefaroplastisi, alt göz kapağı blefaroplastisi, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, lateral kantoplasti, epikantoplasti, badem göz ameliyatı yer alır.
Bazı durumlarda birden fazla tekniğin bir arada kullanılması da gerekebilir.