Grip aşısı ne zaman yapılmalı? Uzman isim tarih verdi: İşte merak edilenler!

Havaların soğumasıyla birlikte artan grip salgını vakalarının yayılmasını önlemede yardımcı olan grip aşısının eczanelere gelmeye başladı. Peki grip aşısı için en uygun zaman nedir? Kimler grip aşısı yaptırmalı? Aşının koruyuculuğu ne kadar sürüyor? Uzman isim açıkladı..

Cnn Türk'ün haberine göre, mevsimsel gribe karşı korunmanın en etkili yollarından biri de aşı. Uzmanlar bazı kronik hastalığı bulunan kişilerin özellikle aşı yaptırmasını öneriyor. Peki grip aşısı için en uygun zaman ne? Kimler grip aşısı yaptırmalı? 

Her yıl aşı içeriği DSÖ’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanıyor. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili oluyor. Bu nedenle eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı, etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalı.

Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesi olarak ifade ediliyor. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmeli. Aşılanmayanlar ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu ise yaklaşık 6-8 ay sürüyor.



KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?

“Grip aşısının özellikle çeşitli hasta gruplarına uygulanması büyük önem taşır” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, şu bilgileri verdi: “65 yaş ve üstü yetişkinler, hamileliğin ilk 3 ayından sonra gebeler veya grip mevsiminde hamile kalmayı planlayan kadınlar, 6 aydan büyük çocuklar, kronik hastalığı olan kişiler (astım, kanser, kronik obstrüktif akciğer hastalığı KOAH, kistik fibroz, diyabet, HIV enfeksiyonu, kronik böbrek hastalığı, obezite), sağlık çalışanları ve kreş çalışanları grip aşısı olmalı.

Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalı.

Grip aşısı sonrası yüzde 15-20 oranında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir. Tüm vücudu etkileyen yan etkiler ise son derece nadirdir (Yüzde 1’in altında) ve ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler (eğer görülürse) aşıdan 6-12 saat sonra başlamakta ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.”

Sonraki Haber