Grip mi kovid mi zatürre mi? Bu semptomları yaşayanlar dikkat! Belirti vermiyor, uzun süre uğraştırıyor!

Soğuk havaların bastırmasıyla grip, kovid ve zatürre hastalıkları da oldukça sık görülmeye başlandı. Ancak hastalıkların belirtileri benzerlik gösterdiği için teşhis koymak zor olabiliyor. Hafif ateş, kuru öksürük, yaygın eklem ağrısı, kas ağrısı olan hastaların yürüyen zatürreden şüphelenip doktora başvurmaları gerekiyor. tv100 muhabiri Esra Öz'ün özel haberi.

This browser does not support the video element.

Havaların soğuması hastalıkları da beraberinde getirdi. Grip mi, kovid mi derken yeni bir hastalık ortaya çıktı. Fazla belirti vermeyen ancak oldukça uğraştıran bu hastalığın adı "Yürüyen zatürre".

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalından  Doç.Dr. Meliha Çağla Sönmezer tanı konulmadığında belirtilerin uzun sürdüğünü söyledi. Sönmezer "Bu grip de olabilir, zatürre de olabilir, kovid de olabilir.Buna ancak hekim ayrıntılı bir muayene ve laboratuvar testi ile tanı koyabilir." dedi.  

Bu hastalar tanı konulmadığı zaman semptomları uzun süre devam edip, "acaba bende ne var, grip miyim, kovid miyim" diye şikayetlerle son zamanlarda daha çok gelmeye başladı.

TEŞHİS ETMEK NEDEN ZOR? 

Doç.Dr. Meliha Çağla Sönmezer "Hastanın ateşi olmayabilir, laboratuvar testlerinde enfeksiyon parametrelerinde artış görülür ama bu mikroplazma, walking pneumoni de bunların hiçbiri görülmeyebilir." açıklamasında bulundu. 

NASIL SAPTANABİLİR?

Sönmezer, "Burundan girilerek alınan solunum yolu örneğinde yapılan tetkikle bunu saptayabiliriz.

Akciğer grafisinde eğer şanslıysak bir zatürre alan tutulumu görebiliriz ama göremiyorsak akciğer grafisi bize yol göstermiyor.

Kan tetkiklerinde enfeksiyon parametrelerinde artış olmayabilir, o da bize yol göstermiyor." dedi. 

TEDAVİSİ VAR Mı?

"Aslında antibiyotik tedavisi ile o hastaların yakındığı, çok uzun sürdüğü semptomlardan uzaklaşıyoruz.Antibiyotikle şikayetlerde azalma, hastanın semptomlarında gerileme daha rahat görüyoruz. 

C vitamini ağırlıklı beslenme, beslenmemize dikkat etme, düzenli uyumamız ve günlük hayatımızda maske takarak ve hayatımıza bunu adapte ederek kış dönemini solunum yolu enfeksiyonu geçirmeden atlatabiliriz."

Sonraki Haber