Güney Afrikalı "Dorper"lar Çukurova'ya alıştı

Adana'da bir çiftlikte Çukurova Üniversitesi desteğinde yürütülen projede, Güney Afrika kökenli sıcak iklimde yüksek et verimi sağlayan ithal "Dorper" cinsi koyunların yöreye adaptasyonları sağlandı.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dorper" koyunlarının Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından sıcak bölgelerde et ihtiyacı için uzun yıllar süren ıslah çalışmasıyla elde edildiğini, etinin lezzeti nedeniyle dünyada aranan bir ırk olduğunu anlattı.

Yumurtalık ilçesindeki hayvan yetiştiricisi Fatih Karnas’ın "Dorper" koyunları getirdiğini ve kendileriyle iş birliği yapmak istediğini belirten Koluman, bunun üzerine çiftlikteki hayvanların yöreye adaptasyonu üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Sürdürülen çalışma sonucu ithal koyunlardan damızlık elde edildiğini ve bunların ilk satışının gerçekleştirildiğini vurgulayan Koluman, şöyle devam etti:

"Dorper koyunlarının yöremize adaptasyonu tamamlandı. Adana'da damızlıkçı bir çiftliğimiz oluştu. Şu anda teknokentte bulunan Ar-Ge şirketimiz ve bu çiftlik iş birliğinde söz konusu ırka dayalı anahtar teslim çiftlikler kuracağız. Hayvanın ırk özelliklerine uygun Türkiye'nin hatta dünyanın neresinde olursa olsun 'biz Dorper koyun istiyoruz' diyenlere, buradaki sistemin aynısını kamu-özel sektör iş birliğinde kurup koyunları adapte edebiliriz. Çukurova'daki bu tip koyunların özelliklerini yavruya geçirme kapasitesi yüksek ve genetik materyali son derece sağlam olduğu için, hayvanları her bölgeye götürüp bu modelin aynısı tekrarlayabilme şansına sahibiz."

Hayvanın tırnak sertliği nedeniyle Çukurova yöresinde keçi yetiştiriciliği yapılan meralara uyum sağlayabileceğini ifade eden Koluman, Dorper kuzularının doğumdan hemen sonra ayağa kalkabilme özelliği ve yaşama gücünün yüksek olması sebebiyle yetiştiricilere avantaj sağladığını söyledi.

"Sürüler ıslah edilebilir"

Yetiştirici Fatih Karnas da yıllardır ziraat ile uğraştıklarını birkaç yıldır hayvancılığa ağırlık verdiklerini belirtti.

İlk hayvancılık çalışmalarını merinos tipi koyunlarda yaptıklarını aktaran Karnas, "Ülkemiz ve Adana'ya daha fazla neler katabiliriz, işletmemizi ileriye taşıyabilmek, aranan bir hayvancılık ve damızlık işletmesi olmak amacıyla Dorper koyunlarını yöreye getirme kararı aldık. Kaliteli damızlık ithal etmek için çok uğraştık. Sonuçta biz de erkek ve dişi damızlıkları satmaya başladık." diye konuştu.

Karnas, damızlık Dorper alan işletmelerin kendi damızlık çiftliklerini kurabileceklerini, buna imkanı olmayan sürü sahiplerinin de yine damızlık alıp kendi koyunlarıyla çiftleştirerek, sürülerini ıslah edip daha verimli hale getirebileceklerine dikkati çekti.

"Damak tadımıza uygun"

Karnas, yörede kuyruk yağı tüketme alışkanlığı olduğunu, bu koyunların ise yağlarının kuyrukta değil etin içinde dengeli bir şekilde dağılım göstererek eti daha lezzetli hale getirdiğini vurguladı.

Karnas, şunları kaydetti:

"Dorper eti Avrupa marketlerinde, lüks restoranlarında yüksek fiyattan tüketilen bir et. Bizim damak tadımıza uygun. Yağı, kuyrukta değil de etin arasında mermerleşme dediğimiz bir et, bir yağ şeklinde olmasından dolayı lezzeti çok daha yoğun. Hatta Adana'da lüks restoranlar ve et firmalarından talep geldi ama biz şu an sadece damızlık satabiliyoruz, et talebini karşılayabilecek potansiyelimiz yok. Ama inşallah zamanla bu tür çoğalacak herkesin sofrasında yerini alacak."

Sonraki Haber