Güney Afrika'nın Johannesburg kentinin 40 kilometre dışındaki mağarada keşfedildi... Dünyadaki tüm insanları yakından ilgilendiriyor

Güney Afrika'da keşfedilen yeni bulgular insanlık tarihinin karanlıkta kalan yüzüne ışık tutuyor. Verileri analiz eden araştırmacılar ortaya çıkan verileri heyecanla dünyaya duyurdu.

Araştırmacılar bu güne kadar herhangi bir insansıdan (hominin) elde edilen en eski genetik bilgiye ulaştı. Güney Afrika'da yaklaşık iki milyon yıl önce yaşamış eski bir insan türüne ait diş fosilleri bulundu ve analiz edildi.

SOYU UZUN SÜRE ÖNCE TÜKENDİ

Bilim insanları, soyu uzun süre önce tükenen bu canlının insan soy ağacının tam olarak neresinde yer aldığını anlamaya çalışıyor. Henüz hakem incelemesinden geçmeyen bulgular, internet sitesi BiorXiv'de erişime açıldı.

2,42 YIL ÖNCE YAŞAMIŞLAR

Araştırma makalesinde 18 bin yıldan daha eski olan herhangi bir insansıdan daha önce hiç genetik materyal elde edilemediği ifade edildi.

Yeni araştırmada bu engelin üstesinden gelen ve büyük bir atılıma imza atan ekip, her biri yaklaşık 2,42 milyon yıl önce yaşamış olan Paranthropus robustus türüne ait 4 bireyin diş minesinden protein dizileme verilerini analiz etmeyi sürdürüyor.

Araştırmacılar kütle spektrometrisi adı verilen bir yöntem kullanarak her bir dişteki yüzlerce amino asidi dizilemeyi başardı. Bu sayede P.robustus'un diğer insansı türlerle evrimsel ilişkilerine dair hayati bilgiler elde etti.

BU TÜR GÜNEY AFRİKA'DA YAŞAMIŞ

Paranthropus robustus, yaklaşık 2,27 ila 0,87 milyon yıl önce, Güney Afrika'da yaşamıştı. Bu türün kalıntıları şimdiye dek Kromdraai, Swartkrans, Sterkfontein, Gondolin, Cooper's ve Drimolen mağaralarında bulunmuştu.

Sonraki Haber