Günümüzün popüler tedavisi Manuel terapi

Günümüzde popüler tedavi yaklaşımlarından biri olan manuel terapi bir çok hastalığın çözümü olarak görülüyor. Manuel terapi nedir, ne işe yarar? Fizyoterapist Cem Koçak yazdı...

İnsan fizyolojisinin bir parçası olan hastalıkların tedavisi geçmişte ve günümüzde olduğu gibi toplumların en önemli meselelerinden biri olmuştur.

Geçmişte deneyimle elde edilen tecrübeler ile gelişip modern tıbbın temelleri 5. yüzyılda atılmış ve modern tıp bu dönemde bilimsel bir zemin kazanmaya başlamıştır.

Her ne kadar bilimsel temelleri bu yüzyılda daha net olarak atılmış olsa da eski gelenekler toplumdaki geçerliliğini olduğu gibi koruyor.

Manuel terapinin geçmişi yüzyılılar öncesine dayansa da modern tıp ile birlikte bilimsel bir temel kazandı.

Manuel terapi alanlında uzmanlaşmış uzman fizyoterapistlerce sadece ellerini kullanarak her hangi bir ekipman kullanmaksızın hastalar üzerinde gerçekleştirdiği fizik tedavi metodudur.

Manuel terapi kendi içinde birçok branşa ve alt başlığa sahiptir bunlardan başlıcaları;

Manipülasyon: Eklem manipülasyonu, hızlı ve kontrollü bir şekilde yapılan bir dizi elle yapılan hareket içermektedir.

Mobilizasyon: Eklem mobilizasyonu, daha nazik ve yumuşak bir yaklaşımdır. Yavaş, ritmik hareketlerle eklemi hareket ettirme tekniğidir. Eklem hareketliliğini artırmak ve sertliği azaltmak için kullanılmaktadır.

Myofasyal Manipülasyon: Bu teknik, kaslarda ve bağ dokusunda gerçekleşen gerilme ve sıkışmaları hafifletmeyi amaçlamaktadır.

Lenf Drenaj Masajı: Bu teknik, lenf dolaşımını artırmak ve vücuttaki ödemleri azaltmak için kullanılmaktadır.

Nöromüsküler Terapi: Sinirsel sorunlardan kaynaklanan ağrıları ve hareket kısıtlılıklarını düzelten spesifik manipülasyonları içermektedir.

Kayropraktik tedavi: yüksek hızla ve düşük basınçla kas iskelet sinir sistemi üzerine işlem yapar. Bu işlem özellikle omurga üzerine yapılır ve esas amacı omurgayı hareketlendirmek, omurganın dizilim bozukluğunu gidermek ve vücudun fonksiyonlarını düzenlemektir.
Gibi birçok alana sahip olan manuel terapi günümüzde bir çok hastalığın ameliyatsız ve risksiz tedavisi olarak görülmekte.

Gelişmiş toplumlarda fizyoterapistlerin koruyucu fizyoterapi yaklaşımları ile halk sağlığına doğrudan etkileri büyük sağlık harcamalarının ve insan iş gücü kaybının önüne geçmektedir.

Sonraki Haber