Hamileler oruç tutabilir mi? Hamilelerin oruç tutması bebeği nasıl etkiler?

Ramazan ayı ile birlikte anne adaylarının en çok merak ettiği soruların başında hamilelerin oruç tutup tutamayacağı geliyor. Uzmanlara göre, bu soruya mutlaka hekim kontrolünde cevap aranması gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç hamileler ve oruç ile ilgili soruları yanıtladı. Peki, Hamileler oruç tutabilir mi? Hamilelerin oruç tutması bebeği nasıl etkiler? İşte detaylar…

Anne adayları için de gebelik döneminde oruç tutup tutamayacakları en çok merak edilen konulardan biri. Hamile olup oruç ibadetinden de geri kalmak istemeyen anne adayları sıklıkla doktorlara danışıyor.

HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç “Hamileyim, oruç tutabilir miyim? Tutarsam bunun bebeğime etkisi nasıl olur” gibi soruların cevabının her gebe için farklılık göstereceğini belirtti.

Dr. Gamze Baykan Özgüç, oruç kararının doktor ile birlikte alınmasını tavsiye ederek “Birçok çalışma, orucun gebelik ve bebek üzerinde yaptığı etkilerin anlamlı sonuçlar yaratmadığını göstermektedir. Fakat gebelikte düzenli ve kaliteli beslenme ile sıvı tüketimi düzeni oldukça önemlidir. Uzun süreli açlık durumunun ve sıvı alımının olmamasının genel etkilerini, gebelerin doktorları ile birlikte değerlendirmesini ve oruç tutma kararını buna göre almasını öneririm.” diye konuştu.

ANNE ADAYLARININ ORUÇ TUTMASI BEBEĞİ NASIL ETKİLER?

Op. Dr. Özgüç, oruç tutan anne adaylarında ve bebeklerinde gözlemlenebilecek durumlar hakkında bilgi verdi. Özgüç,

“Uzun süreli açlığa bağlı olarak anne kan şekerinin düşmesi, kan insülin artışı, kan yağ asitlerinde artış, tüm vücutta dolaşan damar içi kan hacminde azalma, kalpten pompalanan kanın azalması, vücut su dengesinin bozulması, böbreklere giden kan akımın azalması, idrar çıkışında azalma gibi olumsuz sonuçlar görülebilir. Gelişen bu değişimlere karşı bebeği korumaya yönelik mekanizmalar devreye girer. Bunun sonucunda bebekte hareket azlığı, bebeğin kanlanmasına destek sağlayan damarların kan hacminde azalma, amnios sıvı hacminde azalma gibi bebek adına olumsuz etkiler ile karşılaşabiliriz.” dedi.

Özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan dönemlerinde uzun süreli açlık ve susuzluğun bebek ve anne için negatif etkilenme olasılığını artırdığını hatırlatan Op. Dr. Özgüç “Anne ve bebek ancak dokuz saati aşmayan oruç saatlerinde bahsettiğimiz olumsuz etkileri tolere edebilir” dedi.

ORUÇ TUTACAK ANNE ADAYLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

“Oruç tutmak konusunda kararlı olan gebelerin ise iftar ve sahur arasında zamanı bölerek beslenmeleri, yağlı karbonhidratlı gıdalar yerine tok tutucu protein desteği yüksek olan gıdaları tüketmeleri ve su içmeyi ihmal etmemeleri gerekir” diyen Op. Dr. Gamze Baykan Özgüç bazı sağlık problemleri olan anne adaylarının ise kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini hatırlattı. Özgüç “Hipertansiyon, böbrek hastalığı, diyabet, erken doğum riski, bebek gelişme geriliği gibi var olan gebelik riskleri ile takip edilen gebeler kesinlikle oruç tutmamalıdır” dedi.

Sonraki Haber