Demirtaş, Davutoğlu'na hakaretten yargılanacak

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaretten yargılanacak.

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 2015'te Cizre'de ilk sokağa çıkma yasağının ardından yaptığı bir konuşmadan dolayı başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasına SEBGİS aracılığıyla katılacak.

İstanbul 47’nci Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek olan dava, üç tane iddianamenin birleşmesinden oluştu.

Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nın, 10 Eylül 2015 tarihinde şikayetçi olması üzerine üç ayrı davanın açıldığını, bu davaların daha sonra bir dosyada birleştirildiğini söyleyerek şu bilgileri aktardı:

''Cizre'deki ilk sokağa çıkma yasağından sonraki süreçte Selahattin Bey, orada ölen bebeklerin defnedilmesi ile ilgili genel bir konuşma yapıp eleştirmişti. Hatırlarsanız Miray bebek vardı, Cemile Çağırga vardı ve cenazeleri günlerce defnedilmemişti. Demirtaş, o durumla ilgili konuşmuş, genel değerlendirme yapmış ama o konuşmadan 'Çocuk katili başbakan' kelimeleri çıkarıp üç ayrı dava açmışlar. 10 Eylül 2015'te Davutoğlu'nun kendisi şikayetçi olmuş. Şu ana kadar Davutoğlu'ndan herhangi bir açıklama olmadı, belki de mahkemeye gelip çekecekler, onu da bilmiyoruz'' dedi.

Demir, AİHM kararından sonra görülecek ilk dava olması açısından önemli olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

''AİHM kararından sonra ilk duruşma olacağı için önemsiyoruz. Sonuçta orada AİHM devam eden dosyası için değil, diğer dosyaları için de bir sürü şey söylemiş ve bütün bunları tartışacağız. Tahliyesini getirecek bir duruşma değil fakat mahkemenin AİHM kararına nasıl yaklaşacağını bilmek ve öğrenmek için önemli bir dava.''

Davayı iki yönlü tartışacaklarını belirten avukat Ramazan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Birincisi Demirtaş'ın yargılandığı davalarda işletilmeyen Anayasal usulleri tartışacağız. Değiştirilen anayasa ile kaldırılan dokunulmazlıkları tartışacağız. Bu haliyle AİHM kararı sonrası Selahattin Demirtaş'ın usulü yasal güvencelerinin hiçbirini işletmeden bu davaları açtılar, bu haliyle AİHM'in tespitleri sonrasında da davaların hala devam ediyor olması da, hükmen ölmüş, herhangi bir yasal dayanağı kalmamış, ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca herhangi geçerliliği kalmamış davaların, Türkiye mahkemeleri tarafından sanki bu kararlar hiç yokmuş gibi devam ettirilmesi anlamına geliyor.''

Selahattin Demirtaş hakkında şu ana kadar fezlekeye dönüşmüş 62 dosya var ve farklı mahkemelerde devam eden 8 ayrı davası var. Avukat Ramazan Demir, bu davaların bir kısmının 10-15 davanın birleşiminden oluştuğunu söyledi.

Sonraki Haber