İBB bina tespiti başvuru ekranı! Bina inceleme başvurusu nasıl yapılır? İBB bina tespiti ücretli mi? İBB bina inceleme sonucu öğrenme ekranı!
Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından binaların güvenliği ile ilgili pek çok kişi araştırma yapıyor. Özellikle büyük İstanbul depremi ile ilgili uyarılar İstanbulluları harekete geçirdi. Milyonlarca kişi binaların risk durumunu saptayabilmek amacıyla İBB’nin bina tespiti projesi kapsamında inceleme başvurusu yapmak istiyor. Peki, İBB bina tespiti nasıl yapılır? Bina inceleme başvurusu nasıl yapılır? İBB bina tespiti ücretli mi? İBB bina deprem raporu nasıl alınır? İşte detaylar...
Türkiye’de yaşanan yüzyılın en büyük deprem felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen korkunç deprem sonrası pek çok kişi deprem endişesi yaşıyor. Özellikle uzmanların beklenen büyük İstanbul depremi için uyarıları, pek çok kişiyi harekete geçirdi. Olası İstanbul depremi öncesinde, binaların güvenliği için İBB bina tespit incelemeleri yapıyor.
BİNA İNCELEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İBB tarafından 2019 yılında başlatılan binaların risk durumunu saptayan İBB bina incelemesi başvurusu https://binatespiti.ibb.istanbul/ adresinden yapılabiliyor. Başvuru yapanların bina inceleme sonuçları da aynı sayfa üzerinden görüntülenebiliyor. Binanızda inceleme yapılmasını istiyorsanız binanın adres bilgilerini girmek yeterli oluyor.
İBB BİNA TESPİTİ ÜCRETLİ Mİ?
İBB tarafından yürütülen bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
İBB BİNA SAĞLAMLIK TESTİ NASIL YAPILIR?
Hızlı Tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul’daki mevcut yapı envanterinin Deprem Master Planı’nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymak olarak açıklanıyor. Proje, öncelikli olarak Avcılar ve Silivri ilçelerinde başladı ve çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayıldı.
Teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı’nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştiriliyor.
Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise;
- Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,
- Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,
- Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,
- Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,
- Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti,
işlemleri yapılarak veri toplanmaktadır. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya konuluyor. Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştiriyor.
İSTANBUL GENELİ ZİYARET EDİLEN BİNA DAĞILIMI İÇİN TIKLAYIN