'İki bölgede yeni rezerv bulundu' iddiası
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in doğalgaz aramaları ile ilgili açıklamalarının ardından heyecanlandıran gelişmeler yaşandı. İddialara göre iki bölgede yeni doğalgaz rezervleri tespit edildi. İşte detaylar...
Sondaj çalışmaları ve yeni keşifler yakından takip edilirken bir sektör temsilcisi Ağustos ayında Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başlayan Abdülhamid Han Gemisi'nin iki farklı alanda doğalgaz bulduğunu ileri sürdü.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Abdülhamid Han, Gazipaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusunda sondaj çalışması yapmıştı. Rezervin çok büyük olduğu tahmin edilirken, net rakamın açıklanması için analizlerin sürdüğü belirtildi.
Rezervin belirlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdeyi vermesi bekleniyor. Bakım için Mersin Taşucu'na demir atan Abdülhamid Han Sondaj Gemisinin önümüzdeki günlerde Akdeniz'deki görev yerine dönerek aramalara kaldığı yerden devam etmesi bekleniyor.
Karadeniz'de de yeni müjdeler an meselesi. Fatih sondaj gemisi Karadeniz'deki Çaycuma-1'de kuyu sondaj derinliğine ulaştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya gaz sahası içerisinde bir komşu alanda yeni keşif amaçlı bir sondaj daha yapıldığına dikkat çekerek, "Çaycuma -1 adını verdiğimiz kuyuda ilk veriler pozitif geliyor. Arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor. Orada da netice alınca tabii ki bunu vatandaşımızla paylaşacağız. Karadeniz bizim için gelecek vadediyor, daha çok müjde verebileceğimiz bir saha olarak görüyor ve değerlendiriyoruz, biraz sabırlı olursak inşallah o da olacak. Mevcut Sakarya gaz sahasında da rezerv değerlendirme çalışmalarımız da tamamlanmak üzere. Bu çalışmaları uluslararası ekspertiz yapma kabiliyetine, imkânına sahip şirketlere de değerlendiriyoruz. İlk gelen veriler de bizim 540 milyar metreküplük doğalgaz verisini belki yukarı yönlü güncelleme ihtiyacını da doğurabileceği yönünde" dedi.
Karadeniz'deki aramalarda "kum gazı" adı verilen keşfe de imza atıldı. Kum gazı geçirgenliği az olan sıkı kumtaşı içerisinde bulunan konvansiyonel olmayan doğalgaz türü. Bu rezervin çıkarılması durumunda Türkiye'nin en az 300-400 yıllık gaz ihtiyacının karşılanacağı belirtiliyor. Ancak mevcut teknoloji bunun için yeterli değil. Çünkü bu gazın alınması durumunda denizde tsunami oluşma riski bulunuyor.
Çin bu teknoloji üzerinde çalışıyor. Türkiye de bu rezervi çıkarabilmek için teknoloji geliştirme çalışmalarına başladı.