İkinci el araç dolandırıcılığında son nokta! 80 bin TL'lik parçayı değiştiriyorlar!

Arabasını satmak isteyen kişileri hedef alan dolandırıcılar kendilerine yeni bir yol buldu. Dolandırıcılar, ciddi alıcı rolüne bürünerek, satıcılarla görüşüyorlar. Tanıdıkları sanayicilere aracı götürüp kontrol ettirme kisvesi altında araca ait 80 bin TL değerindeki parçayı söktürüp yerine replika bir parça taktırıyorlar. Değişen parçaları fark etmek ne yazık ki zaman alıyor.

Aracını satmak isteyenleri büyük bir tehlike bekliyor. Yeni dolandırıcılık yöntemi, ikinci el araç satışını hedef aldı. Dolandırıcılar, internet üzerinden verilmiş yüksek fiyatlı araç ilanlarını inceleyip en pahalı olanları seçiyor, ciddi bir alıcı gibi davranarak araç sahiplerini arıyorlar. Araç sahibiyle görüşerek, aracı tanıdıkları bir sanayiciye götürüyorlar, 5-6 dakika içerisinde fiyatı 80 bin liraya kadar çıkan 'katalizör' parçası sökülüyor. Tek sökülen parça katalizör de değil, kolayca sökülebilen ve taşınması kolay olan oto parçaları da sahte benzerleri ile değiştiriliyor. Değişen parçaları fark etmek ise zaman alıyor.

Son zamanlarda hırsızlık ya da dolandırıcılık olayları ikinci el araç pazarında sık sık yaşanıyor.  Her gün yeni bir yol bulan dolandırıcılar, bu kez de ikinci el alım-satım sitesinde gözüne kestirdikleri temiz ikinci el araçların yedek parçalarını çalıyor, önceden belirledikleri marka ve model araçların fiyatlarını yüksekten düşüğe doğru filtreliyor.

Alıcıyız diyerek on binlerce lira zarar uğratıyorlar!

Ardından dolandırıcılar, ilk 10 aracın sahibi tek tek arayarak aracı beğendiklerini, ciddi alıcı olduklarını ve buluşmak istediklerini söylüyor. Dolandırıcılar, daha önce tanıdıkları bir sanayiciye aracı götürüp 5-6 dakika içiresinde, fiyatı 80 bin liraya kadar çıkan “katalizör” parçasını söküp, yerine daha ucuz olan yan sanayi ürünü takıyor.

İşlemin ardından, satıcı ile ciddi bir pazarlığa giren dolandırıcılar, ertesi gün satış işlemini tamamlamak adına noter için sözleşiyor. Noter günü geldiğinde ise türlü bahaneler sunarak satıştan vazgeçtiklerini söylüyorlar. 

Ekspertize geldiğinde ortaya çıkıyor

Konuyla ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan ekspertiz şirketi Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Son günlerde haberlere de yansıyan katalitik konvertör hırsızlığı, araç alım satım süreçlerinde araç sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini tekrar ortaya koydu. Aracın katalitik konvertörünün çalındığı ise bazı durumlarda maalesef araç sahibi ekspertize geldiğinde ortaya çıkıyor” dedi.

Araç sahibi fark etmeden gerçekleşiyor!

“Merdiven altı tamirhanelerde aracı kontrol ettirme bahanesiyle ustaya bırakılan araçtan çalınan bu parçanın normal otomobillerde değeri 5-10 bin TL iken, lüks araçlarda 50-80 bin TL'ye kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullanan Emre, “Bu parçanın sökülmesi ise kesme ve kaynak işlemi ise 5-6 dakika gibi çok kısa sürede gerçekleştiği için araç sahibi bunu fark etmiyor. Aracı satışa koyduktan sonra, sürücüler mutlaka kurumsal bir ekspertiz firmasında araçlarını gösterebilecekleri konusunda ısrarcı olsunlar, tamirhane tarzı yerlere araçlarını emanet edemeyeceklerini dile getirmeleri bu tarz üzücü durumlarla karşı karşıya kalmamaları açısından isabet olacaktır” diye konuştu.

60 bin liralık jant yerine replikası koyuyorlar, fark etmek zaman alıyor

Bir başka ekspertiz şirketinin Başkanı Fatih Yanık ise, “Hırsızlık ya da dolandırıcılık olaylarının bolca yaşandığı ikinci el araç pazarında son zamanlarda karşılaştığımız katalizör hırsızlığı aslında yıllardır var olan bir problem, dikkat çekmek istediğimiz nokta şu ki, sadece bu parça değil, araçların akü, beyin, hatta jantları dahi dolandırıcılar tarafından merdiven altı bölgelerde çalınabiliyor ve sökülmesi, taşınması kolay olan bu parçaların değiştiğini fark etmek maalesef zaman alıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Örneğin lüks araçların bazılarında 4 orijinal jantın bedeli 50-60 bin TL'yi bulabilirken dolandırıcılar bu jantların yerine replika jant koyabiliyor, start-stop özellikli yeni akünün yerine bitmiş bir akü koyabiliyor, hatta lastikleri bile değiştirilebiliyor” bilgisini paylaşan Yanık, “TSE ve hizmet yeterlilik belgesi olan oto ekspertiz noktaları ya da kurumsal servisler dışında araç sahiplerinin mümkün mertebe araçlarını alıcıların kontrolü maksadıyla teslim etmemelerini tavsiye ediyoruz. Kurumsal şirketlerde bu durum yaşanmayacağı gibi aracın başına gelebilecek muhtemel hasarlarda da çözüm üreteceklerdir” dedi.

Sonraki Haber