İklim değişikliği Google'da doodle oldu! İklim değişikliği nedir? İklim değişikliği sebepleri ve sonuçları nelerdir?
Google iklim değişikliğini doodle yaptı. Bunun üzerine merak edenler İklim değişikliği nedir? sorusunu araştırmaya başladı. Akla ilk başta küresel ısınma ya da küresel soğuma kavramı gelmektedir. Peki, İklim değişikliği sebepleri ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar...
Google'da arama yapmak isteyenler iklim değişikliği doodle'ı ile karşılaştı. Belirli günlerde özel bir duruma dikkat çekmek isteyen Google'ın bugünkü tercihi iklim değişikliği mevzusu oldu. Herkes, İklim değişikliği nedir? sorusuna yanıt aramaya başladı. Araştırmalarımızda küresel ısınma ya da küresel soğuma kavramıyla karşı karşıya kalıyoruz. İkisi de aynı anlamı taşıyor. Dünyamızın neden ısındığını merak edenler olmuştur. Peki, İklim değişikliği sebepleri ve sonuçları nelerdir? İşte detaylı bilgi...
İklim değişikliği nedir?
Son yıllarda en çok karşılaştığımız bir kavram olan iklim değişikliği, tüm canlıların hayatını etkilemektedir. İklim değişikliğine sebep olan etkenlerin başında insanlar gelmektedir. Küresel ısınma olarak da bilinen iklim değişikliği; karbondioksit gibi ısıyı tutan gazların atmosferde artmasıyla oluşan ve atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıkların artması nedeniyle Dünyanın ikliminin değişmesidir.
İklim değişikliği sebepleri nelerdir?
İklim değişikliğinin iki büyük nedeni vardır. Bunlar küresel ısınma ve soğumadır.Küresel ısınmaya sebep olan durum az önce söylediğimiz gibi atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisidir.
Yaz sıcaklarının artışı ile küresel ısınma olur, yaz sıcaklıklarının düşüşü ile küresel soğuma gerçekleşir. Küresel soğuma da küresel ısınma kadar iklim değişikliğini etkiler.
Küresel iklim değişikliğinin sebepleri beşerî faktörlere dayanır. Küresel ısınma ve küresel soğuma sonucunda canlıların yok olma riski vardır. Nesli tükenen hayvanların artık var olmamasının sebebi de zaten bu iklim değişikliğidir. İklim değişikliğine sebep olan büyük etkenlerden biri de atmosferdeki ısı değişimidir. Isı değişimine sebep olanlar ise insanlardır. Doğayı düşünmeden çeşitli üretimler yapan insanlar havayı kirletirler ve iklim değişimine sebep olurlar. Hava ve iklim dinmakilerinde değişim yaşanır. Bu değişimleri şöyle sıralayabiliriz:
Buharlaşma ve yağmur miktarındaki artış
Buzulların geriliyor oluşu
Yağmurun büyük bir kısmının çiselemekten ziyade sağanak şeklinde yağıyor olması
Denizlerdeki buzulların küçülmesi ve deniz su seviyesinin yükselmesi
Orman yangınlarının hızla artması
Mercanların beyaz rengine dönüşmesi
Küresel boyutta iklim değişikliğinin yaşanmasında; beşerî nedenler, atmosferdeki sera gazı ve partiküllerde meydana gelebilecek artış, ozon tabakasında incelme, çevrenin bilinçsizce tahribi
Fırtına ve sel gibi doğa olaylarının daha çok yaşanır olması
İklim değişikliği sonuçları nelerdir?
İklim değişikliğinin sonuçlarını kısa ve uzun vadeli sonuçlar olarak ayırabiliriz. Kısa vadeli sonuçlarında; şiddetli hava olayları başta gelir. Bu hava olayları beklenmedik zamanlarda gerçekleşir ve ülke ekonomisini zarara uğratır. Önlem alınmazsa hava olaylarının artacağı araştırmacılar tarafından vurgulanmaktadır. İklim değişikliği ile kısa vadeli sonuç olarak şunlarla karşılaşabiliriz:
Sıcak hava dalgaları
Kuvvetli kasırgalar
Sel
Orman yangınları
Kuraklık
İklim değişikliğinin uzun vadeli sonuçları ise şu şekildedir:
Sağlık açısından sonuçlarına baktığımızda; Şiddetli hava koşullarına bağlı yaralanmalar ve ölümler, ısı artışına bağlı hastalıklar, alerjenlerden kaynaklanan solunum problemleri, hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar, içme suyu kalitesinin azalması kaynaklı hastalıklar ve su ve gıda tedariki konusunda yaşanabilecek problemler olarak sıralayabiliriz.
Ekosistemler açısından sonuçları ise tüm dünyadaki bitkiler ve hayvanlar için büyük tehdit yaratmasıdır. Küresle ısınma canlıların neslinin tükenmesine neden olur.
İklim değişikliğinin uzun vadeli sonuçlarından biri de deniz seviyelerindeki artıştır. Eriyen buz tabakalaru, dünya denizlerinin seviyesi her geçen gün artırmaktadır. Araştırmalar, 2100 yılına kadar dünya genelindeki deniz seviyelerinin 20 cm artacağını öngörmektedir. Bu, pek çok ülkenin sular altında kalması anlamına gelmektedir.