Cinsel ilişki orucu bozar mı? Ramazan ayında cinsel ilişki günah mı?

Ramazan’da oruçluyken cinsel ilişkiye girmek konusu, oruç tutanların gündeminde yer alıyor. Orucu bozan ve etkileyen durumlar arasında araştırılan konular arasında yer alan cinsel ilişki konusu ile ilgili Diyanet’in fetvaları sorgulanıyor. Peki, Cinsel ilişki orucu bozar mı? Ramazan ayında cinsel ilişki günah mı? Oruçluyken cinsel ilişkiye girilir mi? Orucu cinsel ilişki ile açmak diye bir durum var mı? İşte detaylar…

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte cinsel ilişki konusu çiftlerin gündeminde yer alıyor. Orucu bozan durumlar ve etkileyen faktörler sık araştırılıyor. En başta da oruçluyken cinsel ilişkiye girmek konusundaki tereddütler var. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konu ile ilgili fetvaları sorgulanıyor.

CİNSEL İLİŞKİ ORUCU BOZAR MI?

Diyanet’in sitesinde yer alan bilgilere göre cinsel ilişki ve oruç konusunda şu bilgiler veriliyor:

“Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir.”

RAMAZAN GECELERİNDE EŞLERİN CİNSEL İLİŞKİDE BULUNMASI CAİZ MİDİR?

Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir. Dolayısıyla iftar ile imsak arasında yemek, içmek ve eşlerin cinsel ilişkide bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.”

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387).

Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Sonraki Haber