İnaktif ve MRNA aşısı arasındaki farklar neler? Prof. Dr. Kemalettin Aydın tv100 ekranlarında açıkladı
Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Fahrettin Koca inaktif ve MRNA olmak üzere iki doz aşıdan bahsetti. Peki inaktif ve MRNA aşıları ne anlama geliyor. İnaktif ve MRNA aşısı arasındaki farkler neler? Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Gün Biterken'de inakitf ve MRNA aşıları arasındaki farkı açıkladı.
Hande Aydemir'in sunduğu Gün Biterken programına Prof. Dr. Kemalettin Aydın konuk oldu. Prof. Aydın, İnaktif ve MRNA aşısı arasındaki farkları açıkladı. Prof. Aydın ayrıca aşı olunsa bile salgın devam ettiği sürece maske ve mesafe kuralından vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Kemalettin Aydın'ın Gün Biterken programında yaptığı açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;
İnaktif ve MRNA aşısı farkları
İnaktif aşı tarih boyunca bildiğimiz, yüz yılı aşkın boyunca bildiğimiz virüsün öldürülerek, ölü virüsü insanlara vererek onu tanıtıp canlı virüsle karşılaştığında savunma hücrelerinin aktif hale gelmesini sağlayan aşıdır.
MRNA aşısı ise virüsün bir parçasını alıp ve yine aşı olarak insanlara verip, onu tanıtıp daha sonra da gelen virüsteki o parçacığı tanıdığı için savunma hücrelerinin ona karşı vücudu koruma adına harekete geçmesini sağlayan farklı üretim teknolojisi.
Ama sonuç olarak her ikisi de insanlarda bu virüse karşı savunma hücrelerinin oluşmasını vesile oluyor benzer düzeyde.
Aşılar kaç doz şeklinde yapılacak, saklanması için özel hazırlıklar gerekecek mi?
Evet ikisi de iki doz yapılıyor. İnaktif aşı 14 gün ara ile iki doz, MRNA ise 3 hafta arayla iki doz şeklinde yapılıyor.
Ancak bunların üretim teknolojilerindeki farklılığın yanında dağıtım ve uygulamada farklılık söz konusu.
İnaktif aşıyı bugünkü Türkiye'nin aşı takip sistemindeki diğer aşılar gibi normal koşullarda düşük ısıda 2 - 8 derece arasında da dağıta biliyorsunuz. Ya da sağlık merkezlerinde buzdolabında da tutup uygulayabiliyorsunuz.
Ama MRNA aşısı eksi 70 derecede transfer edilmesi uygulamadan önceki aşamaya kadar tüm bu aşamaları eksik 70 de transfer etmesi, onun içinde MRNA aşısı geldiği zaman ona özgü gelirken bile Türkiye'ye gelen uçak bile -70 hazırlanarak gelmeli.
Amerika kendi ülkesine bunu dağıtacak -70 dereceli uçaklarını -70 dereceli hastanelerini eksi 70 dereceli aşı uygulama merkezlerini kuruyor. Buradaki ikisinin kıyaslaması Türkiye koşullarındaki uygulama kolaylığı inaktif aşı açısından daha iyi.
Ama Türkiye’de MRNA aşısını aldığında da ona ait altyapısını hazırlayacak bir güce sahip.
“Maskeden ve mesafeden vazgeçmemelerini öneriyoruz”
Öncelikle şunu bilelim ki; İlk doz aşı da yeterli savunma hücreleri oluşmuyor. 2’inci doz aşıdan bir hafta sonra ortalama savunma hücreleri oluşuyor. Yani aşı yaptırdıktan sonra aşağı yukarı 21 gün sonra 3 hafta sonra savunma hücreleriniz oluşuyor. Bu arada da kesinlikle virüse yakalanmamanız lazım. Virüsle karşılaşırsanız hasta olursunuz.
Asla maskeden vazgeçmemek lazım. 3 haftadan sonra savunma hücreleriniz olsa dahi biz maskeyi ve mesafeyi vazgeçmeden devam etmelerini öneriyoruz. Çünkü şu an için bu savunma hücrelerini kaçıncı ayda kendisini koruyacak düzeyin altına ineceğini de bilmiyoruz. Ama bazı makaleler var ki; 6 ay geçmiş hala yüzde 97 savunma hücreleri devam ediyor. Yüzde 97 devam ederken yüzde üçünün de devam etmediğini bilelim. Yüzde 3 de önemli bir rakam. Yani aşılı olsak dahi salgın devam ettiği sürece biz maskeyi mesafeyi bırakmamayı öneriyoruz.