İncelemeler tamamlandı! 15 Temmuz Otogarı yıkılacak mı?

Kolonlardaki çatlaklar ile korozyona uğramış demirlerin görüntüsünün ardından 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda başlatılan inceleme tamamlandı. Ciddi derecede korozyon görüldüğünü belirten ekipler, maliyetin yüzde 40'ın üzerinde olması halinde otogarın yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirtti.

İstanbul Bayrampaşa'da 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nın kolonlarında oluşan çatlaklar ve korozyana uğramış demirlerin görüntüsü tedirgin etmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeden numuneler alarak inceleme yaptı.

Kolon sıklaştırma bölgelerini inceleyen ekipler, donatıların durumunu ölçerek performans analizlerini tamamladı. Ekipler, betonun genel durumuna bakmak için önce kolonların üzerindeki pas payını döktü ardından da sağlam betona ulaşarak dayanımı ölçtü.

İncelemelerini tamamlayan ekipler, korozyonun ciddi boyutta olduğunu belirtti.

"MALİYETİ YÜZDE 40'IN ÜZERİNE ÇIKTIĞI AN YENİDEN YAPILMASI DAHA UYGUN"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü inşaat mühendislerinden Seçkin Temirak, ciddi şekilde korozyon görüldüğünü ifade etti.

İnceleme yapılması gerektiğini belirten Temirak, "Görünür yerlerde korkunç derecede korozyon var." dedi.

Açılıp hepsinin tek tek kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Temirak, "Hem karot alınması gerek, korozyon oranının tespit edilecek. Projesine göre donatılarının uygun olup olmadığına bakılacak. Sonrasında performans analizi yapılarak yapının can güvenliğini sağlayıp sağlamadığı ile ilgili rapor düzenlenecek. Güçlendirme ihtiyacı olan kısımlarda, eğer maliyet olarak yeniden yapım maliyetinin yüzde 40'ının altında olması durumunda güçlendirme yapılabilir. Ama yüzde 40'ın üzerine çıktığı anda yıkılıp yeniden yapılması daha uygun olacaktır." diye konuştu.

"BURANIN DEPREMSELLİĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"

15 Temmuz Demokrasi Otogarı İşletme Müdürü Fahrettin Beşli de ekiplerin incelemesini yakından takip etti. Beşli, 2019 yılından itibaren depreme yönelik çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Fahrettin Beşli, bölgedeki kırık alanların ardından çalışmaları durdurduğunu ifade etti.

Depremsellikle ilgil çalışmalara başladıklarını ve birçok kilit noktada karotlar ile numunelerin alındığını ifade eden Beşli, "Bu numunelerin çalışması ve raporlanmasının ardından uygulama aşamasına gelindi. Emin olana kadar trafiğe kapattığımız bir köprü, bir tane rampa var. Tereddüt ettiğimiz pas payı kabarmış, dökülmüş yerlerin hepsi gözle görülür şekilde açık. İnsanların haklı olarak görselden etkilenerek endişeleri var. İçimiz rahat. Raporun neticesindeki uygulama ile ortaya çıkacak." diye konuştu.

Sonraki Haber