Batı neden SWIFT silahını kullanamadı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik işgal harekatının ardından gözler NATO üyelerine çevrildi. İngiltere, Almanya, ABD ve diğer NATO ülkelerinin yaptırımları merak konusu olurken Biden'ın basın toplantısında yanıtlayamadığı SWIFT yaptırımı gündeme oturdu.
Ukrayna'ya yönelik işgal harekatının ardından Batı ülkelerinin alacağı tutum merak edilirken, Türkiye saati ile 21.30'da kameraların karşısına geçen Biden'ın açıklamalarında dikkat çeken bir detay ortaya çıktı.
Avrupa ülkelerinin en büyük kozu olarak görülen S.W.I.F.T (Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Topluluğu) yaptırımının uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna cevap vermeyen Biden'ın Rusya'ya karşı alacağı tutum şüphe uyandırdı.
ABD Başkanı Joe Biden'ın son açıkladığı yaptırımlar arasında SWIFT olmamasının nedenini soran gazetecilere, “SWIFT’ten daha sert önlemler aldık. Bunu göreceksiniz” cevabını verdi.
Almanya karşı çıkıyor
Ukrayna lideri Zilenski'nin talep ettiği SWIFT yasağının gelmesine ilk olarak Almanya karşı çıkıyor. Bu sistemle en çok doğalgaz ödemesi alan ülkenin Almanya olması ise dikkat çeken noktalardan bir tanesi oldu.
2014 yılında da gündeme gelmişti
2014 yılında da Rusya-Ukrayna krizinde İngiltere, Rusya'ya yönelik yaptırım olarak SWIFT'ten çıkarılmasını önermiş ancak Avrupa ülkerinden destek görememişti. Bunun en büyük nedeni ise gaz ticareti ve finansman olarak yorumlanmıştı.
Rusya yaptırıma karşı önlem aldı
SWIFT sisteminden çıkarılma riski nedeniyle Rusya, 2014'te SPFS'yi (Mali Mesajlaşma Sistemi) geliştirmeye başlayarak ilk olarak 2017'de kullanıma açmıştı. Türkiye ile dış ticaretinin para transferi için test etmeye başlayan Rusya, 2016 yılında bazı Rus bankalarının ABD’li Visa ve Mastercard tarafından sistem dışına çıkarılması üzerine de Rusya kartlı ödeme sistemlerini geliştirdi.
2018’de bankalar arası yerli kart sistemi MİR’i hayata geçirmişti. MİR, Visa ve Mastercard’a alternatif olarak geliştirilmişti. Ve MİR’in Türkiye’de kullanımına da başlanmıştı. Mir sistemini kullanan ülkeler arasında Venezuella da yer alıyor.
11 binden fazla üyesi bulunuyor
Dünya çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Topluluğu olan SWIFT yılda 5 milyarın üzerinde mesajla para transferine aracılık eden bir sistem. İşlem emirleri bu ağın üyeleri arasında iletilebiliyor. Her üye bir SWIFT / BIC kodu ile tanımlanıyor. Bu kod sayesinde para transferlerinin ayrıştırılması sağlanıyor. Sistemin 200’den fazla ülkede 11 binden fazla kurum üyesi bulunuyor.
Bu yaptırım son olarak 2012 yılında İran'a karşı kullanılmıştı. Ülke önemli petrol gelirlerini ve dış ticaretinin büyük bir kısmını kaybetmişti.