İngiltere ile STA'nın kapsamı genişliyor! Bakanlık atağa geçti

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İngiltere ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın kapsamının genişletmek için çalışmalar başladıklarını söyledi. Peki, anlaşmaya neler dahile edilecek? İşte detaylar...

Ticaret Bakanlığı, dış ticaret pazarında önemli payı olan İngiltere ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) kapsamını genişletmek için atağa geçti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, anlaşmaya uluslararası yatırımların da dâhil edilmesini ve tarım alanında karşılıklı tavizler uygulamayı hedeflediklerini söyledi. Pekcan, "İngiltere ile STA yapılması son derece önemli ve kıymetli. 1 Ocak'ta hiçbir iş insanımızın ticareti etkilenmeden anlaşmanın devreye alınabilmesi bizim için çok önemliydi" dedi.

Bakan Pekcan, Körfez ülkeleri arasında varılan uzlaşının sadece Katar'ın değil Türkiye'nin işbirliğini de pozitif yönde etkileyeceğini söyledi. Pekcan, "Boykotun kaldırılması olumlu, pozitif bir yaklaşım. Pandemi şartlarında komşunun komşuya muhtaç olduğu bir dönemde böyle ambargoların ve boykotların çok yersiz ve zamansız olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz" diye konuştu.

Gümrük Birliği güncelleme görüşmeleri

Bakan Pekcan, Gümrük Birliği güncelleme görüşmeleri sürerken İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasının önemine dikkat çekerek, "İki ülke de ticaret hacminin artırılmasını istiyor. İngiltere yabancı yatırımcı açısından da Türkiye için önemli. Anlaşmamıza uluslararası yatırımların da dâhil edilmesini ve tarım alanında karşılıklı olarak farklı tavizler uygulamayı hedefliyoruz. Zaten ilk başından itibaren hedefimiz buydu. Ama öncelikle 1 Ocak'ta hiçbir iş insanımızın ticaretinin etkilenmeden anlaşmanın devreye alınabilmesi bizim için çok önemliydi" değerlendirmesini yaptı.

'ABD hedefi değişmedi'

ABD'DE başkanlık değişimi ile önümüzdeki dönem ticari ilişkilerin seyrini değerlendiren Bakan Pekcan, "ABD geçen yıl yüzde 13.5 ile en çok ihracat artışı gerçekleştirdiğimiz ülke oldu. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için stratejik çalışmalarımız sürüyor" değerlendirmesini yaptı. Uluslararası yatırımcılara yönelik reform çalışmalarını değerlendiren Bakan Pekcan, şöyle devam etti: "Doğrudan yabancı yatırımların artışını, öngörülebilirliği sağlamak hedefleniyor. Zaten şu anda istikrarımız mevcut, bu güven ortamını yatırımcıya da hissettirmek önemli. Bizim amacımız dünyanın stratejik tedarikçilerinden birisi olmak. Küresel değer zincirlerinin dönüşümünde Türkiye aktif olarak yer alacaktır."

Türkiye Çin arası demiryolu mesafesi 13 güne indi

Çin’le mesafeyi 13 güne indiren Türkiye, yeni bir adım daha atıyor. Çin’in bazı ülkelerde yatırım bölgeleri olduğuna dikkat çeken Pekcan, “Bunlardan biri neden bizim ihtisas serbest bölgelerimizden biri olmasın” dedi.

Türkiye, dış ticaret açığının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan Çin'le ticari ilişkilerle ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Çin'in bazı ülkelerde yatırım bölgeleri var. Bunlardan biri neden bizim ihtisas serbest bölgelerimizden biri olmasın" dedi. Geçen yıl Çin'e ihracatın yüzde 5 arttığını anımsatan Bakan Pekcan, "Yeni bir demir yolu seferi başlattık. Biz 35-40 günlük mesafeyi 13 güne indirmiş olduk" dedi.

Sonraki Haber