Korkulan oldu! Korona virüs aşıları etkisiz kalabilir!

İngiltere’deki korona virüs mutasyonuna karşı Oxford Üniversitesi açıklamada bulundu. Virüse karşı geliştirilen aşılar tüm dünyaya umut olurken ortaya çıkan bu mutasyon aşıların etkisiz kalması yönündeki tedirginliklere neden olmuştu.

This browser does not support the video element.

Oxford Üniversitesi Güney Afrika'da da ortaya çıkan ve ilk olarak İngiltere'de rastlanan korona virüs mutasyonunun tehlikesini gözler önünde serdi. Tüm dünyada aşı çalışmalarında olumlu haberler peş peşe gelirken bu kez aşıların mutasyonlu virüse karşı etkisinin olmayabileceği ifade edildi. İşte korkutan son dakika açıklamasının detayları…

Mutasyonlu virüse karşı aşı etkisiz kalabilir mi?

Yeni bir mutasyonun tespit edildiği Güney Afrika'da tehlike çanları çalıyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de görülen korona virüs mutasyonu sonrası bu kez de Güney Afrika'da yeni bir mutasyon türüne rastlanmış bu ise tedirginliğe neden olmuştu. Öte yandan başka mutasyonların olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

Korkutan açıklama Oxford'tan geldi!

Korona virüsün yeni bir mutasyonunun tespit edildiği Güney Afrika'da tehlike çanları çalıyor. Üretilen korona virüs aşılarının, İngiltere'de gözlenen ve birçok Avrupa ülkesine yayılan mutasyondan daha farklı ve daha tehlikeli olan virüse karşı etkili olup olmadığı bilinmiyor.

İngiliz basınına konuşan Oxford Üniversitesi'nden John Bell, "Aşının Güney Afrika'da görülen mutasyona karşı etkili olup olmayacağı konusunda büyük bir soru işareti bulunuyor. Bence mutasyonların aşının bütün etkisini yok etmesi mümkün değil ancak belirli oranda aşıları etkisiz kılabilir" dedi. Bell, mutasyonlara hitap eden yeni aşı üretimleri gerektiğini vurguladı.

Uçuşlar durduruldu

Afrika kıtasında korona virüsün en fazla görüldüğü Güney Afrika Cumhuriyeti'nde vaka sayısı 1 milyon 88 bini aştı. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, son 24 saatte 288 kişinin hayatını kaybetmesiyle ülkede ölenlerin sayısı 29 bin 175'e yükseldi. Güney Afrika Cumhuriyeti, kısa süre önce COVID-19'un mutasyona uğramış bir türünün öncekinden daha hızlı yayıldığını bildirmiş, hemen ardından aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkeler, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne uçuşları durdurmuştu.

Oxford aşısı da devreye girdi

İngiltere’de 30 Aralık 2020 tarihinde yaygın kullanımına onay verilen, Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca ortaklığında geliştirilen korona virüs aşısı dün uygulanmaya başlandı. Korona virüse karşı yüzde 62 ila 90 oranında etkili olduğu açıklanan aşı, Pfizer&BioNTech'in aşısının ardından İngiltere'de kullanımına izin verilen ikinci aşı oldu. Oxford&AstraZeneca aşısını diğerlerinden öne geçiren en önemli unsur, buzdolabı koşullarında saklanabilmesi ve maliyetinin oldukça düşük olması. İngiltere, söz konusu aşıdan 100 milyon doz sipariş ederken, ülkede hali hazırda 530 bin dozun kullanıma hazır olduğu bildirildi.