İnsülin direnci, diyabet, alzheimer, inme, kalp damar hastalığı ve kanser... Ne ararsan var hemen harekete geçin

Karın yağları organlara zarar vermesinin yanı sıra başta insülin direnci, diyabet, alzheimer, inme, kalp damar hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalığa da davetiyle çıkarıyor. Gelin hemen harekete uygulamanız gereken 5 adımı birlikte inceleyelim.

İnsanlığın en büyük problemlerinden biri olarak bilinen obezite sağlığı çok ciddi oranda tehdit ediyor. Yapılan araştırmalara göre 12 yıl içinde dünya nüfusunun yarısından fazlasının aşırı kilo sorunuyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Aşırı kilo demek karın yağları demek. Karın yağları da organlara zarar verdiği gibi insülin direnci, diyabet, alzheimer, inme, kalp damar hastalığı ve kanser oluşumuna zemin hazırlıyor. 

Twitter'da Bilim Dünyası adlı sayfa tarafından hazırlanan 5 adımlık uygulamada karın yağlarından nasıl kurtulunması gerektiğine dair önemli bilgilere yer verildi. 

1) ARALIKLI ORUÇ Bağırsaklarınızı dinlendirmek için 8-10 saatlik bir yemek yeme penceresi oluşturun. Bağırsak+sistemik inflamasyonu azaltır, vücuda depolanmış enerjiyi kullanmayı öğretir. Metabolizma hızını korurken yağ yakar.

2) PROTEİN ağırlıklı beslenin. -Sindirimi yavaşlatır, kan şekerinde insülin direncine ve viseral yağ depolanmasına yol açan ani yükselmeleri ve düşmeleri sınırlandırır. - Atıştırmalık ihtiyacını azaltarak doygunluğu artırır. -Günde 80-100 kalori fazladan yakar.

3) KALORİLİ içeçekler tüketmeyin. -Alkol, meyve suları, gazlı içeçekler; Kan dolaşımına damardan verilen şeker gibi davranırlar, çünkü içlerinde sindirimi yavaşlatacak hiçbir şey yoktur. -Zamanla bu, karaciğer ve karın bölgesinde insülin direncine ve yağ depolanmasına yol açar.

4) GÜÇ EGZERSİZİ Ağırlık kaldırmak, metabolik olarak en aktif doku olan kas oluşturmayı sağlar. Bu, gün boyunca daha çok kalori yakmaya ve şeker seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Şeker seviyeleri sabit olduğunda, vücut depolanmış yağları daha etkili bir şekilde yakabilir.

5) YETERLİ UYKU: -Yetersiz uyku tokluk hormonunuzu (leptin) azaltır ve açlık hormonunuzu (ghrelin) artırarak atıştırmanıza neden olur. -Kötü uyku, kan şekerini yüksek tutarak insülin duyarlılığını azaltır. Vücudunuz daha sonra enerjiyi yakmak yerine depolamak isteyecektir.

Sonraki Haber