İnternetten optik ürün alırken dikkat! Optik kullanıcıları nelere dikkat etmeli? UV koruması olmayan gözlükler tehlike saçıyor

İnternet üzerinden alınan optik ürünleri ne kadar sağlıklı, süresi geçmiş veya kaçak olabilir mi, optik kullanıcıları nelere dikkat etmeli? Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı “Hayri Erol Harbi” optik kullanıcılarının dikkat etmesi gerekenleri, yerli sermayenin önemi, tabela birliği ve UV koruması olmayan gözlüklerin ne kadar tehlikeli olabileceğini açıkladı.

Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı “Hayri Erol HARBİ” internet üzerinden alınan optik ürünlerin sahte, kaçak ya da süresi geçmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve kullanıcıların optik ürün alırken optik mağaza tercih etmeleri gerektiğini vurguladı. Yerli sermayenin öneminden de bahseden Erol HARBİ “Dünyada tekel olan ve Türkiye’de gittikçe güçlenen yabancı firmalar var. Bu firmalara karşı alınabilecek en kolay tedbir bağımsız optiklerin güç birliği yapması” dedi. Tabela birliği projesinden de bahseden Erol HARBİ UV koruması olmayan gözlüklerin çok tehlikeli olduğunun da altını da çizdi.

“Türkiye’de optik sektörünü bekleyen tehlike”

8.500 tane Optik mağazanın 500 tanesi yabancı zincir mağaza 8.000 tanesi de yerli bireysel optikler olduğunu söyleyen Erol HARBİ, “Türkiye'ye bakıldığında şu anda bireysel optiklerin fazla olması bir avantaj çünkü dünyaya baktığımız zaman Avrupa’ya da baktığımız zaman zincir mağazalar daha fazla, bireysel optikler ise daha az. Şu an Türkiye bu konuda şanslı diyebiliriz” dedi.

Optik sektörü için Türkiye’yi bekleyen tehlikeleri de açıklayan HARBİ, ilk olarak internet üzerinden kontak lens satışı olduğunu söyledi.

HARBİ, “Türkiye'de internet üzerinden kontak lens satışı yasal değil, yasal olmamasının sebeplerinin en büyüğü internetin denetlenebilir bir mecra olmaması; internet üzerinden kontak lens satışı ve gözlük satışının yasak olmasıdır. Ama bu yasağa uyulmaması bu da ciddi bir tehlikedir” dedi.

İnternetten gözlük ve kontak lens satışının niye engellenemediğini de açıklayan “Erol HARBİ” şöyle devam etti:

“Birinci olarak cezalar caydırıcı değil, ikincisi optik mağazalar yeterince tepki vermiyor, üçüncüsü sivil toplum kuruluşları bu konu ile ilgili yeterince çalışmıyor, dördüncü olarak Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu bu konuda seyirci kalıyor.

Eğer internet üzerinde yasal olmadığı halde satış yapan bir web sitesi var ise bu Radyo Televizyon Üst kuruluna müracaat edilerek kapatılması lazım. İnternet üzerinden satılan ürünlere karşı değiliz ama sağlık ürünlerinin internetten satılmasına karşıyız. Sebebi ise buralar denetlenebilir mecralar değil. kontak lens olsun, gözlük olsun bir sağlık ürünüdür ve o yüzden de Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı optik mağazalarda doktor reçetesiyle alınması önemli.

Sektörü bekleyen diğer tehlikelerden bir tanesi de dünyada tekel olmuş hem cam hem çerçeve üreticisi olan bir firmanın aynı zamanda perakende zincir mağazalarla Türkiye'de Optik sektörünü ele geçirmesi… Bu şu anda optik sektörünü bekleyen büyük tehlikelerden bir tanesi… Bu mağazalar çoğaldığı takdirde bireysel mağazaların da kapanması veya zarar etmesi söz konusu.

Ayrıca bu mağazalara baktığımız zaman aynı zamanda gözlük üreticisi de olduğundan dolayı biz bu firmaların ürünlerini markalaştırıyoruz. Daha sonrasında bu markalaştırdığımız ürünleri kendi mağazalarımızda satarak hem son tüketiciyi bu konuda zarara uğratmış oluyoruz hem de bireysel yerli mağazaları itibarsızlaştırmış oluyoruz. Yani bizim aslında gözlük camı ile ilgili yerli üreticimiz de var. Biz kendi kendimize aslında bu dünya devi firmalarla mücadele edebiliriz. Ama bu mücadele için tabii ki güç birliği, birlik beraberlik şart.” dedi.

Kendi mağazalar zinciri olan firmaların aynı zamanda üretici ve doğrudan tedarikçi olmasını etik bulmayarak adil olmadığını söyleyen Erol HARBİ konu ile ilgili de  şunları söyledi:

“Haksız bir rekabet söz konusu. Ben sizden hem ürün satın alacağım hem de gideceğim karşınızda bir dükkan açarak aynı ürünleri daha uygun fiyata satıp karşı tarafı zor durumda bırakacağım. Bu bir haksız rekabettir.

“ZENiTH Tabela Birliği Projesi”

Bizim ZENiTH gözlük camı markamız var. Tabela birliği ile ilgili ise ZENiTH  Optik Mağazalar adında proje oluşturmayı düşünüyoruz. Bu projede Türkiye genelinde her ilçede bir tane optik mağaza belirleyerek bir alım birliği oluşturmak aynı zamanda tabela birliği ile birlikte son tüketiciye optik ürünler de hem uygun fiyatlı hem de kaliteli ürünleri sunarak alternatif yaratmak istiyoruz. En azından yabancı sermayeli zincir mağazalara karşı bizde böyle bir blok oluşturabiliriz. Tüketicinin fiyat ve kalite anlamında korunmasına da destek verebiliriz.

Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Erol HARBİ UV koruması olmayan gözlüklerin ne kadar tehlikeli olduğunu da açıkladı.

Erol HARBİ “Yüce yaradan bizi öyle güzel yaratmış ki güneş gözlüğü olmadan da gözün öyle bir özelliği var ki, karanlık ortamda görme alanı çoğalır renkli kısmı azalır. Çok güneşli ortamda çok ışıkta da görme alanı azalır, renkli kısım çoğalır. Bu bir kalkan vazifesi görür.

Eğer biz UV koruması olmayan, belli bir standartın üzerinde olmayan bir güneş gözlüğü kullanıyorsak burada gözü kandırmış oluruz. Karanlık bir camda göz görme alanı açıldığı için güneşin zararlı ışınları direkt olarak beyne zarar vermektedir. Bunun bir sürü komplikasyonları olur. O yüzden halkımız UV koruması olan güneş gözlükleri tercih etmesi lazım. İşportada satılan, internette satılan gözlüklerin denetimden geçmemiş olması kuvvetle muhtemeldir. UV koruması olup olmadığı belli değildir. Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı, ruhsatı olan Optik mağazalardan alınmasını tavsiye ederim. Şüpheye düştüğünüz bir ürün varsa optik mağazalarında UV 400 ölçen aletler var optik mağazanıza giderek ürünün kalitesini optisyeninizden veya gözlükçünüzden öğrenebilirsiniz.

“Yerli üreticinin desteklenmesi çok önemli…”

Yerli üreticinin desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erol HARBİ, “Nereden ürün aldığımız çok önemli. Özellikle yerli üreticinin desteklenmesi, yerli sermayenin desteklenmesi, yerli perakende mağazaların desteklenmesi çok önemli…

Vakti zamanında “Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı” diye Ferhan Şensoy'un bir oyunu vardı. Şu anda bağımsız optik mağazaların da yaşadığı aynı bu tiyatro oyunundaki gibi, küçük ölçekli optik mağazalar dünyadaki büyük ölçekli optik mağazalara karşı bir mücadele veriyor ve bu mücadeleyi de halkımızın desteklemesi lazım.

Sonraki Haber