İş gücü istatistiklerinde revizyona gidilecek
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "iş gücü istatistiklerinde" revizyona gidileceğini duyurdu. 2021 yılının Ocak ayından itibaren yürürlüğe giren tüzük ile tüm AB ülkelerinin tanım ve standartları ile uyumlu istatistik üretimine başlanması planlanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), referans ayı 2021 Ocak olan haber bülteniyle Avrupa Birliği ülkeleri ile eş zamanlı olarak, "iş gücü istatistiklerinde" revizyona gidileceğini belirtti. Açıklamaya göre, 2021 yılının Ocak ayından itibaren Hanehalkı İşgücü Araştırması'nda Bütünleşik Avrupa Sosyal İstatistik Tüzüğü'ndeki standartlara uygun biçimde 19. Çalışma İstatistikçileri Konferansı (ICLS) kararları ile belirlenen tanımlar kullanılmaya başlanacak.
Ulusal Veri Yayımlama Takvimi'nde referans dönemi 2021 Ocak ayı olan aylık tahminlere ilişkin ilk haber bülteninin 10 Mart 2021 tarihinde yayımlanması planlanıyor.
Açıklamaya göre, bu çerçevede "iş gücü istatistiklerinde" gerçekleştirilecek revizyonların temel nedenleri şöyle:
Aylık haber bültenleri ile özet temel iş gücü göstergeleri kamuoyu ile paylaşılacak olup çeyreklik ve yıllık bültenlerde ise mevcutta paylaşılan detay korunacak. Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarının, yeni tanımlara göre karşılaştırılabilir serileri hesaplanarak kamuoyu ile paylaşılacak."
12 Nisan 2021 tarihinde 2021 Ocak ayına ilişkin sonuçlar istatistiksel tablolar aracılığıyla ve 2021 Şubat ayına ilişkin sonuçlar haber bülteni aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılacak. Bültenle revizyona ilişkin metodoloji dokümanına da yer verilecek.
10 Mart 2021 tarihinde "kasım-aralık-ocak" aylarını kapsayan Aralık 2020 dönemi ve 22 Mart 2021 tarihinde ise 2020 yılına ilişkin yıllık sonuçlar yayımlanacak.
Toplantılar düzenlenecek
TÜİK Kalite Güvence Çerçevesi'nde yer alan "erişilebilirlik ve açıklık" ilkesine uygun olarak istatistiki süreçlerde ve yöntemlerde meydana gelen değişiklikler hakkında kamuoyu duyurusunun yayımlanmasının yanı sıra ayrıntılı bilgilendirme toplantıları da planladı.
Bu kapsamda ilk aşamada konuya ilişkin "İşgücü Piyasası Danışma Kurulu" oluşturuldu ve kurul üyeleri ile detaylı bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. İkinci aşamada akademisyenler, analistler, basın mensupları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları gibi odak gruplarla geniş katılımlı webinar toplantıları düzenlenecek.