İsrailli komutanın deprem anısı herkesi ağlattı! Cebinden çıkardığı Türk parasının sırrı bakın neymiş

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye'deki arama kurtarma çalışmalarına desteğe gelen İsrail ordu sivil savunma birliği kurtarma birimleri, hatıralarla ülkelerine döndü. Sivil Savunma birliği Kurtarma birim komutanı Golan Vach, cebindeki Türk lirasını çıkararak bu anılardan birini anlattı.

This browser does not support the video element.

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarına dünya seferber oldu. İsrail, sivil savunma birliği kurtarma birimleri ve birçok özel kurtarma ekibi ile Türkiye'deki çalışmalara katıldı.

İsrailli ekip, çalışmaların ardından Türkiye'de birçok anı biriktirerek ülkelerine döndü.

Bu anılardan birini Sivil Savunma birliği Kurtarma birim komutanı Golan Vach, geri dönüş merasiminde halka ve televizyonlara anlattı.

Hava alanına indikten sonra deprem sahasına götürecek araç olmadığı için beklediklerini ve her geçen dakikanın ne denli önemli olduğunun bilincinde kendilerini nasıl yediklerini söyleyen Vach, cebinden çıkardığı metal Türk parasıyla yüreklere dokunan anıya değindi.

Haberin Devamı

Komutan Vach, o anıyı şöyle özetliyor:

Amir'in ekibi 30 saat süren bir uğraşın sonunda tünelin sonunda ki bu tünel enkazın yani 2 kat enkaz altında açtığımız tünelin ucunda bir çocuk göründü. Askerler şimdi gördüğüm düzende oturmuş bekliyorlardı enkazın başında da bir paramedik (Acil Tıp Teknikeri) duruyordu. Ben de yanındaydım ve çocuğu örten betonu elleri ile temizlediklerinde çocuğa yanaşıp ilgilenmeye başladı. Bu paramediği tanıyorum benim askerimdir. Bu arkadaşımız 2 sene önce kızını bir trafik kazasında kaybetmişti.

Bu arkadaşımız ilk önce çocuğun başını saçlarını okşadı ve serçe parmağında bir sonda koydu ve onunda sakinleşmesini sağladı. Ve ona her çocuğun bütün dünyada anlayabileceği bir lisanla şarkı söylemeye başladı. Ve adeta bir doğum gibi çocuğun enkaz altından çıkartılma işlemi başladı. Uzun süren bu kurtarma sürecinde çocuk sert ve güçlü idi. Sonunda da beton ve demir yığınları içinden Dünya yüzüne havaya çıktı. Hepimizin gözlerinde yaşlar vardı.

Söz konusu enkaz tünelinden çıktığımızda çocuğun amcası yanımıza gelerek aynı paramediğe yanaşarak bu metal parayı verdi.

Haberin Devamı

Bu basit bir metal paradır fazla bir maddi değeri yoktur. Ancak amcanın izahatına yerel geleneklere göre bu metal para doğum yapan kadına verilir.

Ancak doğum zor bir doğum ise bu para doğumu gerçekleştiren ebeye verilir dedi.

Sonraki Haber