İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı alabilmenin şartları nelerdir?

İşsizlik oranı her geçen yıl daha da artarken iş bulamayan vatandaşlar işsizlik maaşını araştırmaya başladı. İşsizlik maaşı nedir? Vatandaşlar merak etti. İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı alabilmenin şartları nelerdir? İşte, işsizlik maaşına dair detaylar haberimizde...

Vatandaşlar geçim sıkıntısı yaşarken bu konuyla ilgili araştırmalarla gündemi değiştirdi. İşsizlik maaşı nedir? Sigortalı işsizlere yasada belirtilen özellikleri taşımaları şartıyla işsiz kaldıkları dönemde belirli süre ve miktarda yapılan maddi ödemelere işsizlik maaşı deniyor. İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı alabilmenin şartları nelerdir? sorularına cevap bulduk. Can Mutabakani tüm merak edilenleri sizler için cevapladı. İşte, tüm detaylar...

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR? İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sigortalı çalışanın kendi isteği dışında işsiz kalması durumunda ve yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem içinde belirli süre ve miktarda kendilerine yapılan ödemeye işsizlik ödeneği veya işsizlik maaşı denir.

İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

İşten çıkarılan herkes işsizlik maaşı alamaz. Bunun için belirli koşullar gereklidir. İŞKUR tarafından belirtilen işsizlik maaşı şartlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

●     Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

●     Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

●     Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

●     Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekmektedir.

 

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ GÜN ALINIR?

İşsizlik maaşı almaya hak kazananların kaç gün süreyle işsizlik maaşı alacağı geçmişteki iş performansına göre belirlenir. Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

●     600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

●     900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

●     1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün işsizlik maaşı verilir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU SÜRECİ

Sigortalı, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen başvurabilir veya elektronik ortamda E- Devlet üzerinden www.iskur.gov.tr adresinden yapabilir.

30 GÜNLÜK BAŞVURU SÜRESİNİN AŞMASI DURUMUNDA NE YAPILIR?

Kanıtlanabilir mücbir sebepler (yangın, sel vb. doğal afet veya kaza hastalık ...) dışında 30 gün içerisinde işsizlik maaşına başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülür.

Örneğin işsiz kalan kişi son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş ise 180 gün işsizlik parası alabiliyor iken iş akdinin feshinden 40 gün sonra başvuru yapması halinde 170 gün işsizlik parası alacaktır.

2022 YILI İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

En düşük İşsizlik Maaşı 2137 TL oldu.

İşsizlik maaşı asgari ücrete yapılan zam ile beraber artış gösterdi. 2022 yılı itibariyle en düşük işsizlik maaşı 2.137 TL iken en yüksek işsizlik maaşı da 4.272 TL oldu.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL KESİLİR?

●     İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin,

●     İşsizlik maaşı alan kişinin kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edildiği durumda ödenek tekrar başlatılmamak üzere kesilir.

●     İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.

Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemeler yeniden başlar.  Ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçemez.

 SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMA

İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup, işsizlik ödeneği ödenen günler için, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonundan yatırılmaktadır. Ödenek alanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. 

Sonraki Haber