İstanbul için yeni imar yönetmeliği! İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe tv100'e anlattı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler olası Büyük İstanbul depremine çevrildi. Uzmanlar ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda yeni imar yönetmeliği hazırlandı. Düzenleme içerisinde neler olması planlandığını tv100 Muhabiri Hatice Nur Büyükbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe'ye sordu

This browser does not support the video element.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul için planlanan imar yönetmeliğini açıkladı. Uzmanlar ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda yeni imar yönetmeliği hazırlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, öneriyi Meclis'e sunacak. Yeni imar yönetmeliğine göre; Binalarda asma kat olmayacak, 2 kattan fazla olan yapılarda bodrum katı zorunlu olacak.

Buğra Gökçe'nin açıklamaları şöyle:

Bu yönetmeliğin bize getirdiği bir takım özel şartlar olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi hazırladı meclise sunulacak düzenlemede yeni inşa edilecek binalarda asma kat olmayacak 2 kattan fazla katı bulunan yapılarda da bodrum katı zorunluluğu getirilecek

ASMA KAT YASAKLANIYOR

Yumuşak kat diye tarif edilen bir şey var literatürde böyle ne demek bu binaya asma kat yapmak için binanın simetrisini bozan kat yükseklikleri arasındaki simetri ve dengeyi bozan asma kat uygulamaları var. Bu binanın olası bir depremde kırılganlığını artıran yıkılma ihtimalini yükselten bir şey biz bu yönetmelikle artık İstanbul'da asma kat yapılmasının yani yumuşak kat ve kısa kolon etkisinin önüne geçiyoruz yasaklıyoruz.

Bu yönetmelikte 2 katı aşan binalarda bodrum kat zorunluluğu getiriyoruz bodrum kat önemli bir deprem mukavemeti unsuru statik alanında 4 katta bir kat bodrum kat yapılması önerilir.

Biz İstanbul’da iki katı geçen her yapıda tekrarlanmak üzere bodrum katı yapılmasını öneriyoruz. Daha fazla bodrum katı yapmak için temel genişliğini daha fazla açmak ve daha fazla donatı kullanmak icap eder genellikle bundan imtina edilir.

İmar yönetmeliği revizyonunda çıkma katlarda sınırlandırıldı 5 kata kadar yapılarda 1 metre çıkma yapılabilir.

Bir başkası çıkma yapı yapılması biliyorsunuz binaların ön tarafında bir miktar 3 metre 5 metre uzatılarak çıkma yapılması. Bir başkası çıkma yapı yapılması biliyorsunuz binaların ön tarafında bir miktar 3 metre 5 metre uzatılarak çıkma yapılması. Bu uygulamayla özel istisnalı durumlar dışında İstanbul’da çıkma yapılması yasak olacak. İlk giriş katlarda genellikle biraz daha küçük olup sonradan yükseliyor bunun olmasını istemiyoruz artık dolayısıyla standart bir büyüklükte zemini aynı biçimde oturacak oturduğu biçimde yükselecek bina.

KONTEYNER ZORUNLU OLACAK

Belli büyüklükteki bina ve siteler için bağımsız birimler için konteynır zorunluluğu getiriyoruz bunların kendisinin iskandan önce sağlama zorunluluğu olacak.

Önerinin meclisten geçmesi durumunda yeni binalarda iskân alınsa bile sürekli denetlemeye tabi tutulacak. Periyodik denetleme zorunluluğu getiriyoruz hep şikâyet etmiştik biliyorsunuz arabanızı aldığınızda belli periyotlarla muayeneye gitmeniz gerekiyor ama evi aldıktan sonra komşunuz ne kadar zarar verdi bilmiyorsunuz. 

Sonraki Haber