İstanbul’da vakalar patladı! Yeni salgın görülmeye başlandı

Hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyon olan kızamık vakaları İstanbul’da artışa geçti. Konuya ilişkin açıklama KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz İstanbul’da kızamık vakalarının arttığını vurgulayarak bunun bir salgın olduğuna dikkat çekti.

Döküntü, ateş  kuru öksürük ve burun akıntısı gibi semptomlarla kendini gösteren kızamık hastalığının son dönemlerde artışa geçtiği görüldü. Söz konusu hastalıklarla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz kliniklerde tedavi gören 2 erişkin hastadan 1’inin öğretmen olduğuna dikkat çekti.

VAKALARIN ÇOĞU İSTANBUL’DAN

Uzman isim yaptığı açıklamasında, “İstanbul’dan çok fazla vaka bildirimi gelmeye başladı, bir salgından söz edebiliriz gerçekten. Aşılama takviminde bir an önce eski oranlarımıza ulaşmamız gerekiyor” dedi. Aynı zamanda koronavirüse değinen Yavuz, koronavirüsün mevsimsel hastalık gibi görülemeyeceğini belirterek bazı merkezlerde pozitiflik oranının yüzde 50’yi bulduğunu belirtti.

YOĞUN BİR ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, yaptığı açıklamasında kızamık enfeksiyonunun yoğun bir şekilde yaşandığını söyleyerek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Yavuz açıklamasında bu artışın sebebini ise şu şekilde belirtti:

“Neredeyse 2 ayda bir, yeni bir türüyle etkili olmaya devam ediyor. Grip mesela sezon başında yüksek bir pik yaptı, ardından azaldı. Ama Covid halen küçük de olsa pikler yaparak devam ediyor. Günlük ölüm sayıları dünyada 20 bin civarında hala. Türkiye’de takip yapılmıyor mu bilmiyoruz, yapılıyorsa da paylaşılmadığı için bilemiyoruz. Tahminimiz, Türkiye’de de Omicron’un en son XBB1.5 varyantının etkili olduğu yönünde, bu artışı ona bağlıyoruz”

 

“YARATTIĞI BAĞIŞIKLIK YETMEZLİĞİ YILLARCA SÜREBİLİYOR"

Kızamığın erişkinlerde özellikle belli gruplarda çok tehlikeli olabileceğine de işaret eden Prof. Dr. Yavuz, “Gebeler buna bir örnek. Kızamık hala ölümcül bir hastalık. Özellikle küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmışlarda çok ağır akciğer enfeksiyonuna, zatürreye neden olabiliyor. İkincil enfeksiyonlara fırsat yaratıyor. Bağışıklık yetmezliğine neden olabiliyor. Bu bağışıklık yetmezliği aylar, yıllar boyunca sürebiliyor. Hastalık ne kadar küçük yaşta geçirilirse, beyinde kalarak ölümcül ensefalitlere neden olma riski yükseliyor. Küçük çocuklarda beslenme yetersizliği de varsa, körlük yapabiliyor. Şu anda bile dünyada 200 bine yakın insanın ölümüne neden oluyor ve geneli de çocuk" şeklinde konuştu.

Sonraki Haber