Deprem bölgesinde işten çıkarma yasaklandı mı? İşçi çıkarmanın cezası ne?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşanan büyük yıkım nedeniyle bölgede OHAL ilan edilmişti. OHAL kapsamında Sosyal Güvenlik alanına ilişkin yeni kararlar alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre, istihdamın korunmasına ilişkin tedbir de alındı. Peki, Deprem bölgesinde işten çıkarma yasaklandı mı? İşten çıkarma yasağı mı geldi? İşten çıkarmalar ne zamana kadar yasaklandı? İşten çıkarma yasağı cezası var mı? İşte Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin detayları…

Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, etkilenen 11 ilde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmişti. Bölgede OHAL kapsamında pek çok alanda kararlar alınırken, Sosyal Güvenlik alanına ilişkin yeni kararlar da Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

DEPREM BÖLGESİNDE İŞTEN ÇIKARMA YASAKLANDI MI?

Resmi Gazete’de yayımlanan Olağanüstü Hal kapsamında Sosyal Güvenlik alanına ilişkin alınan tedbirlere dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre iş hayatı ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldı.

Kararnameye göre, olağanüstü hal ilan edilen illerde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi olağanüstü hal süresince işveren tarafından feshedilemeyecek.

Kararnamede şu ifadelere yer verildi:

“Olağanüstü hal ilan edilen illerde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren olağanüstü hal süresince 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemeyecek.

İŞÇİ ÇIKARMANIN CEZASI VAR MI?

Kararnamede işçi çıkarmanın cezası ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanacak.

İŞTE YENİ KARARNAMENİN TAM METNİ

Sonraki Haber