İstifa etseniz de kıdem tazminatı alabilirsiniz! Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Hangi durumlarda kıdem tazminatı hakkından yararlanılır?
'İstifa ederek kıdem tazminatı alınabilir mi?' sorusu çalışan vatandaşların aklına dönem dönem gelen sorulardan birisidir. Çalışma ortamından, işinden sıkılarak ayrılmak isteyen ya da daha iyi bir fırsat doğduğunda istifa ederek işinden ayrılmak isteyen çalışanlar mevcut işindeki kıdem tazminatını da kaybetmek istemiyor. Peki, hangi durumlarda kıdem tazminatına hak kazanılır? Çalışanlar istifa ederek de kıdem tazminatı alabilir mi? Cevabı haberimizde...
İşten ayrılma durumunda kıdem tazminatı hakkından faydalanabilmek, tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor. Çalışanlar, bir birikime ihtiyaç duyduklarında ya da iş değiştireceklerinde kıdem tazminatını almanın yollarını arıyor. Bu konuda yasalar da çalışanlara imkanlar sağlıyor. Evlilik, malullük, vefat, askerlik, prim ve emeklilik şartı bu anlamda öne çıkıyor.
Çalışanların tazminat alma hakkı genellikle işveren tarafından iş sözleşmesinin tek taraflı fesih edilmesi ile karşımıza çıkıyor. Fakat çalışan istifa etmek istediğinde bazı durumlarda yasalar işçinin yanında oluyor ve tazminat hakkını kazanmasını sağlıyor.
Kendi isteği ile hiçbir sebep göstermeden istifa etmek isteyen çalışanlar kıdem tazminatı hakkından faydalanamazlar.
EVLİLİK
Bir kurumda çalışırken yeni evlenen kadın personeller 1 yıl içerisinde işinden istifa etmek istediğinde tazminat hakkı doğar. Tazminat ile birlikte işten istifa edebilir.
MALULLÜK
Malulen emekli olarak işten ayrılmak isteyen personel de istifa etmesi halinde tazminat almaya hak kazanır. Bu durum 1475 sayısı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan hallerdendir.
VEFAT
Çalışanın vefatı durumunda, çalışana ait biriken kıdem tazminatı eşi tarafından talep edildiğinde eşine verilebilir. Bu durum 1475 sayısı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesi uyarınca işçinin ölümü sebebiyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kıdem tazminatının ödeneceğini belirtmektedir.
ASKERLİK
Askere giden işçi 1474 sayılı İş Kanunu'nun yürürlükteki 14. Maddesi gereğince kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu durumsa askere giden işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için işten ayrılışını askerlik sebebine dayandırması gerekmektedir.
PRİM VE EMEKLİLİK ŞARTI
İşyerinden ayrılmak isteyen bir kişi 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü doldurarak tazminat almaya hak kazanabilir. Fakat burada aranan şart sigorta başlangıcının 9 Eylül 1999'dan önce olması. Bunun için bulundukları yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden temin edecekleri ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmeleri gerekiyor.
Sigorta giriş tarihi nedeniyle 3600 günle tazminat hakkına sahip olamayanlar yani 8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayanların önünde 2 seçenek bulunuyor. Bu hallerden hangisi önce gerçekleşirse ona göre karar vererek emeklilik durumundan istifa ederek tazminat alabilirler.
1- 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün primini dolduranlar, kadınsa 58, erkekse 60 yaşında emekli olur ve istifa halinde tazminatını alabilir.
2- 7000 günü tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşını tamamlamak koşuluyla emekli olabilmektedir. Dolayısıyla ikinci seçenekte sigortalılık süresi aranmamaktadır. 19 yıl 5 ay 10 gün primini dolduranlar SGK’dan ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı alıp çalıştığı yerden istifa ederek kıdem tazminatını yasal olarak alabilir.
Emeklilik halinden istifa eden çalışan birden fazla tazminat alabilir!
Yargıtay’ın kararına göre; işlerinden 3600 gün primi ya da 7000 günü doldurup tazminat alan vatandaşlar isterlerse hemen başka bir işyerinde çalışabilir. Ayrıca yasalar kıdem tazminatını sınırlamıyor. Buna göre; emeklilik hakkıyla bir yerden ayrılıp başka bir işte 1 yıldan fazla çalışanlar, yine emeklilik hakkıyla ayrılarak kıdem tazminatı alabilir.