İYİ Partili Yılmaz: İktidara gelirsek 12 ay içinde enflasyon tek haneli rakama düşer

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz Pazar Siyaseti'nde ekonimiye ilişkin önemli mesajlar verdi. Yılmaz, "Şu anda iktidara gelsek 12 ay içinde enflasyon tek haneli rakama düşer. IMF'e bizim ihtiyacımız yok, iktidara gelirsek IMF ile program düşünmüyoruz." dedi.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz tv100'de yayınlanan Pazar Siyaseti'nde Pınar Işık Ardor'a konuk oldu, gündeme ve ekonomiye ilişkin çarpıcı mesajlar verdi.

İşte İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz'ın açıklamalarından önemli satır başları:

Kazanılması gereken bir seçim var. Oraya da yardım etmek lazım. Çalışacağınız kadroların doğru olması lazım. İYİ Parti'de Genel Başkanımızın liderliğinde liyakata önem verilen çekirdek bir kadro var. Dürüst bir insan iyi bir lider. Birlikte iyi çalıştığımızı gördük. İYİ Parti'de karar kıldık.

"Ekonomide güven yatırım noktasında çok önemli"

Türkiye'nin çok büyük beni rahatsız eden hataları var. Onun için burdayım zaten. Türkiye'nin ekonomideki problemleri grift tek bir konu ile alakalı değil. Vatandaşı şu an en çok etkileyen hayat pahalılığı, fiyatların çok hızlı artması enflasyon diğer bir deyişle. Bu esasen çözebileceğimiz en kolay problem. Türkiye’nin daha zor politikaları var. Mali politikaları, Türkiye’nin iyi bir sanayi ve tarım politikası geliştirip verimliliğini artırması daha zor. Ekonomide güven önemli, güven olmazsa hukukun üstünlüğü olmazsa kimse yatırım yapmaz ülkede.

Ekonomide güven sadece hukukun üstünlüğü değil, Merkez Bankası Politikalarına ve Merkez Bankası kadrolarına güven de çok önemli. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na güven de çok önemli. Birçok şeye güven duyulması lazım. İnsanlar sadece ekonomiye değil, istikrarın bozulmayacağını da güven duyabilmeli.

"Şu anda iktidara gelsek 12 ay içinde enflasyon tek haneli rakama düşer"

Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nde yapılan değişiklik ve iktidarın benimsemiş olduğu yeni ekonomi politikası Türkiye için uygun bir politika değildir. Bu işler bilimsel yapılmazsa saçma sapan yerlere çok hızlı gider. Bu program çıkarıldığında ben yeni atanmıştım ve ilk sunumda da anlattım. Bakarsanız Türk lirasının değerini yitirdiği dönemlerde Türkiye'nin ihracatının arttığı üretimin arttığı gibi bir istatistiksel bir şey yok. Öyle dönemler var olmayan dönemler var. Bu mesela 1980'lerde Türk lirasının değerini kaybettiği bir noktada orada ciddi bir ihracat hamlesi olmuştu. Ama o Özal'lı yıllarda başka şeylerde oluyordu. Bu sadece Türk lirasını değersizleştrelim olay hallolur olay öyle değil işte. Böyle yerlere geliyoruz. Türkiye'de zaten bir enflasyon vardı artmasının sebebi bu durum. Türk lirası değersizleştirildi, sonrasında Kur Korumalı Mevduat diye bir garabet yaratıldı.

Enflasyon Türkiye'de artmaya devam edecek, enflasyonu düşürmek kolay doğru insanları atayıp doğru politikaları atamak gerekiyor. Şu an ne doğru politikalar uygulanıyor ne de doğru insanlar atanmış. Bu şartlarda enflasyon artmaya devam edecek. Türkiye'de derin bir yoksulluk var bu ağırlaşacak. Şu an ki yanlış politikalar sadece ekonomiyle alakalı değil.

Türkiye'de Merkez Bankası'nın rezervler ekside. Brüt rezervleri de hızla azalıyor. Türkiye'nin rezervleri böyle azalmaya devam ederse ne yapacağız? Cari açık problemi var. Türkiye'nin gaz ve petrol ithal etmesi gerekiyor. Türkiye'nin ihracatı ithalatını karşılamıyor. Ne demek o? Bizim sürekli dışarıdan borç almamız lazım ya da Mekez Bankası rezervlerini harcamamız lazım. Merkez Bankası'nın rezervleri doları burada tutmak için hızla tüketiliyorsa, arka kapıdan satılıyorsa sormak lazım. Bitince ne olacak diye? Bitince olacakları konuşmak bile istemiyorum. Çok hazin şeyler oluşabilir Türkiye'de. Bunlar genelde zaten bitmeden oluşuyor. İnsanlar panik oluyor.

"IMF'e bizim ihtiyacımız yok, iktidara gelirsek IMF ile program düşünmüyoruz"

Şu anda iktidara gelsek 12 ay içinde enflasyon tek haneli rakama düşer. Enflasyonla mücadele edilmiyor, tam tersi şeyler yapılıyor. Tayyip Bey’in bir an önce erken seçime gitmesi, görevi bırakması lazım. Eğer bunu yapmayacaksa bir daha ekonomiye karışmayacağına söz vererek doğru kadrolara görev vermesi lazım. Türkiye'de şu an ekonomi kurmaylarına güven yok. Gelişmekte olan ülkererdeki enflasyon ortalaması yüzde 9, Türkiye'de yüzde 61. Sapla samanı birbirine karıştırmamak lazım. Türkiye enflasyonu kendi yarattı, önemli olan bunları düzeltmek. IMF'e bizim ihtiyacımız yok, iktidara gelirsek IMF ile program düşünmüyoruz.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili konuşan Yılmaz şunları söyledi:

"EYT'nin içinde temel bir yanlış var orada ciddi bir adaletsizlik var"

Dolarla ve enflasyonla mücadelede başarılı olunmadı, dar gelirlinin geliri azaldı. Türkiye'de birçok problem var. Bunlardan birisi de EYT. EYT'nin içinde temel bir yanlış var orada ciddi bir adaletsizlik var. Benim önerdiğim şu: Türkiye'de EYT'nin de içinde derin bir yoksulluk problemi var. Bunlara tümden yaklaşmak ve insanların hakkını teslim etmek lazım. EYT sorununu parça parça çözerseniz verimsizlik ve israf olur ki devlette yeterince israf var bu noktada. Şunu söyleyebilirim: EYT'nin sorunu çözülecek ama o bir bütünün parçası olacak.

Sonraki Haber