Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki tv100'de açıkladı! Japonya bunu nasıl başardı? İstanbul'da tehlikeli yerler nereler?
Japonya'nın güneyinde 7,1 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Japonya İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı Yangın ve Afet Yönetim Dairesi’ne göre deprem nedeniyle Miyazaki ve Kagoshima eyaletlerinde 9 kişi yaralandı. Deprem sırasında hiç panik yaşanmazken, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki tv100'de değerlendirmelerde bulundu.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Japonya'da yaşanan depremde kayıp olmamasının nedenlerini açıklarken şu ifadeleri kullandı:
"Çocuklar da depremden hiç korkmuyor çünkü küçük yaştan eğitim yapılıyor. İlkokul, anaokulundan animasyon kullanılıp depremde ne yapmak lazım rahat rahat anlatmak lazım. Çizgi romandan çocuklara depremden önce ne yapmak lazım? Depremde ne yapmak lazım? diye anlatıyoruz. Ve bunları Türk çocukları biliyorsa hiç korkmuyor.
Binalarda sıkıntı var. Büyük depremde bina çöküyor ama Japonya’da çok eski binaysa bazen biraz hasara uğrayabilir. Ama Hatay’daki gibi, Kahramanmaraş’taki gibi görünüşü böyle görünmüyor. Yapı yönetmelik var. Türkiye ve Japonya artık aynı seviyeye geldi. Bugün geldiğimiz noktada Japonya ile benzer bir yönetmeliğimiz var. Ama uygulamada sıkıntı var. Zemin kötüyse sıkıntı var.
YUMUŞAK ZEMİNLERİ SAYDI
Atatürk Havalimanı Batı tarafta. Yani Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar, Yeşilköy. O bölge yumuşak. Ama yine de zeminde kazıklı sistem gibi iyileşme yaptıktan sonra bina yapılırsa sıkıntı olmaz. Anadolu yakası da Avrupa yakası da iki tarafta sert, iyi zeminse depremde fazla hasar olmuyor. Ama 99 depreminde Avcılar’da yıkılan bina çoktu. Çünkü yumuşak zemindi. Deprem dalgaları yavaş giderken yumuşak zemine gelince dalga çok oluyor"