Japonya'daki sağlam binaların sırrı ortaya çıktı! Her binada bunlardan olmalı
Kahramanmaraş depremi sonrasında binlerce bina yıkıldı, on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremin yıkıcı etkilerinin bu denli acı bir şekilde tecrübe edilmesinin ardından sağlam binaların nasıl yapılabileceğini araştırmaya başladı. Depreme dayanıklı bina nasıl inşa edilir? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Deprem izolatörü adı verilen sistemin binaların inşasında kullanılması gerektiği söyleniyor. Peki, deprem izolatörü nedir? İşte detaylar...
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplamda 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından vatandaşlar, kendi konutları için panik yapmaya başladı. Pek çok vatandaş, dayanıklı bina inşa etmenin nasıl olabileceğini, hangi malzemeler kullanılırsa binanın çökmeyeğini merak ediyor. Özellikleriyle yıl içinde yüzlerce depremle mücadele eden Japonya'da kullanılan bir yöntem olan deprem izolatörleri gündem oldu. Peki, deprem izolatörü nedir? Deprem izolatörü ne işe yarar?
DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR?
1900’ler geliştirilen bu teknoloji sayesinde binalar esnek yapılar haline geliyor. Deprem, yer kabuğunda sallantıya neden olduğunu bina bundan en az şekilde etkilenir. Özellikle 1970 yılından sonra sismik izolatörler pek çok yapıda kullanılmaya başlanmış. Japonya'da meydana gelen Kobe depreminin ardından bu izolatörlerin kullanılmadığı bina yok denecek kadar az. Ancak ne yazık k ülkemizde bu kadar yaygın bir sistem değil.
DEPREM İZOLATÖRLERİ NEREYE KONULMALIDIR?
İzolatörler, yapıda uygun olan kata, kolonların ve betorname perdelerin alt kısmına konulabilir. Yapının zeminle direkt teması kesilmiş olur. Yatay kuvvetlerin etkisiyle harekete den izolatörler, deprem sırasında çok yumuşak ama büyük salınımlar yaparak, deprem enerjisini emer ve bundan dolayı depremin yıkıcı etkisi üstteki taşıyıcı sistem elemanlarını etkilememiş olur. Böylece hem bina depremden hasarsız kurtulur hem de binadaki insanlar ve eşyalar zarar almaz. Bu izolatörlerin dünya içinde kullanımı günden güne fazlalaşıyor.
DEPREM İZOLATÖRÜ NE İŞE YARAR?
- Yüksek oranda can güvenliği
- Aynı düzeyde minimum oranda bakım gerekliliği
- Araştırma ile geliştirmeye ait projelerin korunma altına alınması
- Yapıdaki mimari ve taşıyıcı elemanlarda en az hasar
- Şiddetli deprem sonrasında hemen kullanım fırsatı
- Köprü ile viyadükler hasar görmeden kullanımına devam edilebilmesi
- Ulaşım yapıları için devam eden süreklilik
- Yapı içerisinde yer alan insanların, eşyaların ve cihazların koruması
- Deprem izolatörlerinin sonradan yapılıp yapılmayacağı ise merak edilmekte. Bu soruya birçok kaynak olumlu cevap veriyor. Binaya sonradan yapılabilir.