Orta Doğu'da Joker alarmı! İşte maskesi altındaki gerçek!

Orta Doğudaki kitlesel eylemlerde yeni bir akım başladı. Yeni gösterime giren Joker filminin karakteri, Lübnan'daki WhatsApp vergisi isyanının yüzü oldu. İşte o maskenin ardındaki gerçek...

This browser does not support the video element.

Beyaz suratı, kırmızı burnu ve gülen dudaklarıyla Amerikan çizgi roman karakteri Joker, Orta Doğu'da boy göstermeye başladı. Sinemada gişe rekorları kıran filmin ardından Joker karakteri yeni protesto dalgasının yüzü olmaya başladı.

Yeni akım protestolar 2010 yılında Tunus'ta başlayan Arap Baharı'nın aksine siyaset ve mezhepler üstü bir görünüm çiziyor. Eylemlerde Arap gençler yine çoğunluğu oluşturuyor. Bu gençler, yaşadıkları ülkeleri yöneten rejimler ve hükümetler tarafından dışlandıklarını ve görmezden gelindiklerini düşünüyor. Eylemciler, duvarları ve yüzlerini Joker karakterine boyayarak isyanlarını dile getiriyor.

Lübnan ve Irak'ta göstericilerin eylemler için Joker maskesini kullanmaları bölgenin diğer ülkelerini de etkisi altına alacak gibi görünüyor.

Son olarak Kuveyt'te yüz binlerce kişinin takip ettiği sosyal medya fenomeni İbrahim El-Hababi, Joker kılığına girip fotoğraf ve videolar çekti.

Görüntülerde Hababi, Kuveyt sokaklarında Joker kılığında araba sürüyor ve kahkahalar atıyordu. Görüntülerin hızla paylaşılması sonrasında Kuveyt güvenlik güçleri harekete geçerek sosyal medya fenomenini gözaltına aldı ve tutukladı.

Joker maskesi ilk olarak Beyrut'ta son bir haftadır süren eylemler sırasında kullanılmıştı.
Beyrut'ta eylemlere katılan gençler, Joker karakterini hem şehrin duvarlarına resmetti
hem de yüzlerini Joker gibi boyadı.

Beyrut'taki gösterilere Joker maskesiyle katılan bir genç kadın maskenin ardındaki gerçeği anlattı. Şu sözleri kullandı;

"Yüzümüzü bu şekilde boyamamız karakterle empati kurmamızın neticesi çünkü yüzünü boyamadan önce Joker'in sefil bir hayatı vardı. Kimse onunla ilgilenmiyor, kimse dinlemiyordu. Hayal kırıklığına uğramış, öfkeliydi ve sonunda çıldırdı. Bugün Lübnan'da olan da budur."

Ekim ayı başında Irak'ı sallayan hükümet karşıtı eylemlerde de Joker bir simgeye dönüştü. Iraklı bir tasarımcı, Joker filmindeki sahneleri Bağdat'taki eylemlerde çekilen görüntülerle birleştirdi ve gerçeğinden ayrılamayacak fotoğraflara imza attı.

Görüntülerde Joker karakteri ateşler arasından geçiyor, mermilerden ve gaz bombalarından kaçıyor halde kullanıldı. Orta Doğu'yu alarma geçiren film, Arthur Fleck adlı palyaçoluk yapan
ve psikolojik sorunlar yaşayan bir karakteri konu alıyor.

Fleck, toplumsal dışlanma ve kötü muamele sonucunda Joker adlı kötü karaktere dönüşüyor. Film şiddeti özendirdiği iddiasıyla tüm dünyada eleştirilere sebep oluyor.