Kadınlara özel sağlık sorunları ve beslenme önerileri

Yapılan bir çok çalışma kadın ve erkek metabolizması arasındaki farkları ve hormon değişimlerini gösterirken, kadınların bu farklılıklardan zarar görmemesi için beslenmenin büyük önem taşıdığını gösteriyor. Örneğin Dünya sağlık örgütü verilerine göre kadınlarda en çok görülen sağlık sorunlarından biri anemi yani kansızlık. Ve özellikle hamile kadınların %40 anemik durumda. Bunun en ana sebepleri arasında ise düzenli gerçekleşen regl kanamaları ve yetersiz beslenme yer alıyor. Peki kadınlara özel yaşanan sağlık sorunları nelerdir?  Diyetin etkisi nedir? Gelin anlatıyorum.

1- MEME KANSERİ: Yapılan çalışmalar kansere yakalanan her 4 kadından 1 inin meme kanseri olduğunu gösteriyor. Bu durumda bize önlem almak ve erken teşhisi önemsemek düşüyor. Her şeyde önce düzenli olarak tüm kadınların kendi kendini muayene etmesi ve yılda 1 kez doktor muayenesinden geçmek çok önemli. Bunun yanında bol lifli beslenmek, yeterli uyumak, mutlaka düzenli egzersiz yapmak, özellikle tütün ürünlerinden tamamen uzak durmak, beslenmede avokado, brokoli, karnabahar, lahana gibi meme kanseri üzerine destekleyici gücü olan sebzelere yer vermek büyüm önem taşıyor.

2- ANEMİ: Özellikle demir eksikliği anemisini önlemek için kırmızı et tüketmek, koyu yeşil yapraklı sebzeleri C vitamini ile birleştirmek, kafein içeren içecekleri yemeklerden hemen önce ve sonra tüketmek yerine en az 2-3 saat geçmesini beklemek çok önemli.

3- POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS): Özellikle insülin direnci ile beraber görülen PCOS kadınlarda en yaygın görülen rahatsızlıklardan biri. Nedenleri arasında ise, fazla kilo, basit karbonhidratı çok fazla tüketmek ve hareketsizlik yer alıyor. Bu sebeple PCOS lu kadınlar kilo kontrolünü sağlamalı, karbonhidratı çok dengeli ve dikkatli tüketmeli, sebze ve meyveye mutlaka yer vermelidir. Bununla birlikte kadınlarda ileri yaşlarda görüLebilen kas ve kemik problemlerini önlemek için de kalsiyum, selenyum ve d vitamini almaya özen göstermelidir. 

4- RAHİM AĞZI KANSERİ: Maalesef kadınlarda meme kanserinden sonra en çok görülen kanser ise rahim ağzı kanseri. Ve en yaygın nedenleri arasında HPV nin sebep olduğu siğillerin yıllar içerisinde rahim ağzında kansere dönüşmesi sebep oluyor. HPV ortalama olarak insanların %85 inde var olan, bağışıklığın yenebileceği bir virüs olmasına rağmen hem aşı olunmaması hem de bir çok kadının PAP Smear testlerini ihmal etmesi sebebi ile yıllar içerisinde kansere dönüşebiliyor. Yani aslında önlenebilir bir kanser olmasına rağmen maalesef ihmal sebebi ile ortaya çıkıyor. HPV aşısı olup düzenli olarak smear testlerinizi yaptırırsanız ve bağışıklığınızı güçlü tutarsanız kanser olma ihtimaliniz de oldukça düşüyor. Özellikle D vitamini, çinko ve c vitaminini yeterli almak, sigara tüketmemek HPV yi yenmek için çok önemli.