Kapasite kullanımı Mayıs'ta arttı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre arttı. Türkiye'nin sanayi üssü Kocaeli'deki firmaların iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentileri ne?

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, mayıs ayında bir önceki aya göre 1,3 puan artarak yüzde 76,3'e yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) yapılan açıklamaya göre, mayıs ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 720 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirildi.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), mayısta bir önceki aya göre 1,3 puan artarak yüzde 76,3 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,1 puan artışla yüzde 76,1'e çıktı.

- Kocaeli'de geriledi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kentte imalat sanayi kapasite kullanım oranının mayıs ayında bir önceki aya göre 1 puan gerileyerek yüzde 70 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Mayıs ayında kapasite kullanım oranının Türkiye genelinde yüzde 76,3 ile geçen yılın aynı ayına göre 1,6 puan gerilediğini, geçen aya göre ise 1,3 puan arttığını anımsatan Zeytinoğlu, kapasite kullanım oranlarında aylık bazda toparlanmanın devam ettiğini kaydetti.

Yaptıkları ankete katılan Kocaeli'deki firmaların yüzde 66'sının kapasite kullanım oranlarının azaldığını bildirdiklerini aktaran Zeytinoğlu, azalış nedenleri arasında talep daralması ve siparişlerdeki azalmanın gösterildiğini bildirdi.

- Gelecek dönem beklentileri ne?

Zeytinoğlu, otomotiv sektöründeki yüzde 79,5'lik kapasite kullanım oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna işaret ederek, "Benzer şekilde ilimizde de otomotiv sektörü yüzde 74,7 kapasite kullanım oranıyla zirveye oturdu. Bunun yanında ilimizde metal, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinde de kapasite kullanımları ortalamanın üzerinde gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

Kocaeli'deki firmaların iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerine değinen Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 11'i haziran ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 53'ü ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 36'sı azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 17'si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 66'sı sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 17'si ise azaldığını ifade etmişlerdir."

Sonraki Haber