Kar lastiği cezası 2023’te ne kadar oldu? Kar lastiği zorunlu mu?

Yoğun ve etkili kar yağışı hem şehirlerarası yollarda hem de şehir içi ana ana yollarda ulaşımı olumsuz etkiliyor. Sürüş güvenliği ve konforu için, araç sahiplerinin kar yağışları ve zorlu kış şartlarında dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Bunlardan ilki kar lastiği ve ikincisi ise araç motorunun donmasına neden olacak bazı faktörler oluşturuyor. Kar lastiği cezası ve karda alınacak önemler araç sahipleri tarafından araştırılıyor. Peki, Kar lastiği cezası 2023’te ne kadar oldu? Kar lastiği

Türkiye genelinde etkili olan kar yağışı pek çok ilde ulaşımı olumsuz etkiliyor. Zorlu kar yağışı, don, buzlanma gibi durumlara karşı araç sahipleri pratik kontrollerle sürüş konforu ve güvenliğini azami seviyede tutabiliyor. Kar yağışında alınacak önlemler ve kar lastiği ile ilgili detaylar etkili olan kar yağışı nedeniyle sürücüler tarafından araştırılan konuların başında geliyor.

KAR LASTİĞİ CEZASI 2023 NE KADAR?

Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılması zorunludur. Kış lastiği uygulaması geçtiğimiz aylarda başlamıştı. Kurala uymayan araçların sürücülerine 2 bin 534 lira ceza kesilecek.

KAR LASTİĞİNİN FAYDALARI NELER?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.

Bu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

SÜRÜCÜLER KAR YAĞIŞLARINDA HANGİ ÖNLEMLERİ ALABİLİR?

Kar yağışının başlamasıyla birlikte servis uzmanı Ünal Ünaldı sürücülerin kış aylarında yaptığı periyodik kontroller sayesinde araçlarının ömrünü uzun vadede uzatabileceğinin belirterek sürücülere tavsiyelerde bulundu:

- Kış lastiği olmazsa olmaz; 7 derecenin altındaki her sıcaklıkta, yaz lastiklerinin ana maddeleri sebebiyle gerekli performansı göstermediği, fren mesafesini ciddi şekilde uzattığı, kalkışlarda ve dönüşlerde tutunmayı çok zorlaştırdığı uzmanlar tarafından söyleniyor. Ayrıca toplumdaki genel kanının aksine, lastik basıncını düşürmek yerine, 1-2 PSI artırılması tavsiye ediliyor.

- Aracınızın soğutma sıvısını her yıl değiştirmeye özen gösterin, eksilen ve eskiyen soğutma sıvısı, motorun donmasına ya da hararet yapmasına sebep olarak çok yüksek maliyetler çıkarabilir!

- Akü kontrolünü elden bırakmayın, artık birçok modern otomobilde akünün zayıfladığına dair uyarı mesajı alabilirsiniz. Akünüzün zayıflamaması için kontak kapalıyken 20 dakikadan fazla multimedya sistemi, farlar açık şekilde beklemeyin; telefon şarj etmeyin.

- Silecek suyunda yüzde 100 su kullanmayın, zira Ünaldı, kış aylarında silecek suyunun cama püskürtülürken donabileceğine ve camda buzlanma yaratarak tehlikeli kazaların yaşanabileceğine dikkat çekiyor; bu tarz kazalarla çok sık karşılaştıklarını da ekliyor. Sağlıklı bir görüş için, dış mekân ve iç mekandaki ısı farkından dolayı ortaya çıkan buğu oluşumunu önlemek adına klimanın çalıştırılması, eskiyen polen filtresinin değiştirilmesi ve mümkünse aktif karbonlu filtre kullanılması servis uzmanları tarafından tavsiye ediliyor.

- Periyodik bakımları ihmal etmeyin: eksilmiş yağ seviyesi, motorun soğuk havalarda çalışmasını zorlaştırır, yıpranan fren diski ve balataları ise çetin şartlarda aracın frenleme mesafesini ekstra uzatır. Pandemi sebebiyle aracınızı uzun süredir kullanmıyorsanız, hafta bir kez çalıştırmaya ve mümkünse kısa bir sürüş yapmaya özen gösterin.

- Aydınlatma sistemine dikkat edin: standart dışı ampuller, karlı ve sisli havalarda görüş mesafenizin kısalmasına sebep olur. Patlayan ampulleriniz varsa, vakit kaybetmeden değiştirin. Ayrıca otomobilin far ve stop grubunda oluşan buzları temizlemek için bagajınızda her zaman bir buz kazıyıcı bulundurun.

Sonraki Haber